Recordvangst van 90 miljoen sigaretten onderschept in haven van Antwerpen

De Antwerpse douane heeft vorige week in de haven een recordvangst van 90 miljoen stuks sigaretten in beslag genomen. Het gaat om zogenaamde "Cheap Whites", sigaretten van merken die in België niet geregistreerd zijn. "Voor de Belgische douane in de haven van Antwerpen is dit de grootste vangst ooit", vertelt Francis Adyns van de FOD Financiën.
A2012
Archiefbeeld

In acht verschillende containers, afkomstig uit Egypte, zaten maar liefst 89.698.760 sigaretten verstopt. De eindbestemming? Een Nederlandse firma. De vangst is een van de grootste ooit in de haven van Antwerpen, laat de FOD Financiën weten.

Het gaat om zogenaamde "Cheap Whites", sigaretten van merken die in België niet geregistreerd zijn zoals "Jin Ling" en "President Gold". Net omdat de merken hier niet geregistreerd zijn, is de namaakwetgeving niet van toepassing. "Het zijn sigaretten die smokkelwaar zijn, omdat het niet geregistreerde merken zijn die niet verkocht mogen worden op de Europese markt. Voor de Belgische douane in de haven van Antwerpen is dit de grootste vangst ooit", vertelt Francis Adyns van de FOD Financiën. De sigaretten zelf zullen vernietigd worden. 

"Felicitaties met de recordvangst"

De douane kon de sigaretten onderscheppen door samen te werken met de Franse douanediensten en OLAF, het Europees bureau voor Fraudebestrijding.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is opgetogen met de vangst. "Ik wil alle betrokken diensten en de Belgische douane in het bijzonder, feliciteren met deze recordvangst. De strijd tegen illegale producten en fraude staat hoog op de agenda en dat zien we ook in de geboekte resultaten."

Meest gelezen