Van zaterdag tot maandag geldt waarschuwingsfase Vlaams hitteplan

Komend weekend en maandag wordt zeer warm weer voorspeld, met temperaturen maandag in de Kempen tot 35 graden Celsius, aldus de jongste verwachtingen van het KMI. Daarom geldt vanaf zaterdag en voorlopig tot en met maandag de waarschuwingsfase van het Vlaams warmteactieplan. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Het Agentschap raadt iedereen aan voldoende te drinken, zichzelf en het huis koel te houden, zorg te dragen voor anderen in de buurt - in het bijzonder kinderen en ouderen -, voldoende te drinken en inspanningen te vermijden op warme momenten.

De waarschuwingsfase van het hitteplan houdt in dat de overheid een waarschuwingsmail uitstuurt naar organisaties (o.a. thuiszorgdiensten, gemeentes, huisartsen, woonzorgcentra en kinderopvang) die met kwetsbare groepen werken. Zo weten zij dat het erg warm zal worden en kunnen ze de gepaste maatregelen treffen. De mail bevat een herinnering en tips tegen de warmte.

De waarschuwingsfase gaat zaterdag 27 mei in en loopt alvast tot en met maandag 29 mei. Die fase kan verlengd worden mochten de weersvoorspellingen veranderen.

De website www.warmedagen.be verzamelt tips en aanbevelingen over wat je kan doen om jezelf en anderen te beschermen tegen warmte.

Meest gelezen