WK handen schudden: Macron vs. Trump: 2-0

De lichaamstaal van de Amerikaanse president Donald Trump blijft verrassen. Ook gisteren tijdens het bezoek aan de Europese instellingen en de NAVO liet hij zich niet onbetuigd. Vooral de manier waarop de president handen schudt, blijft opvallen. Toch moest hij gisteren zijn meerdere erkennen in een Franse handdruk.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De handdruk van president Trump is stilaan legendarisch. Hij heeft de gewoonte om de ontvangende partij verschillende keren naar zich toe te trekken. Iets wat niet zelden tot gênante taferelen leidt. Voor wie het fenomeen nog niet bekend is, een bloemlezing:

Aangezien gisteren een dag was van toponmoetingen, moesten er heel wat hooggeplaatste handjes worden geschud. De Trump-watchers konden zich aan een hele reeks van ongecontroleerde, overdreven krachtige begroetingen verwachten. Vooral de ontmoeting met de nieuwe Franse president Emmanuel Macron bleek een echte strijd.

Voor Trump naar het nieuwe NAVO-hoofdkwartier trok, had hij een eerste ontmoeting met Macron. Tijdens een fotomoment kon de verplichte handdruk niet uitblijven. Macron was duidelijk voorbereid: hij nam met een stevige greep de hand van zijn illustere gesprekspartner vast en schudde overtuigend. Trump klemde zijn kaken en leek even overweldigd door zo veel manueel machtsvertoon.

De handdruk leek eeuwen te duren en hun knokels kleurden wit. Trump vond het welletjes en wilde zijn hand terugtrekken, maar Macron hield Trumps hand nog enkele seconden stevig vast. Daarna kon de bloedsomloop weer op gang komen, maar Trump was gewaarschuwd. Macron vs. Trump: 1-0.

Match gespeeld

Later op de dag stond een tweede ontmoeting met Macron op het programma. "Kans op revanche", zal Trump hebben gedacht, maar Macron bleek alweer een meester in psychologische oorlogsvoering en kon er nog een schepje bovenop doen.

Toen aan het nieuwe NAVO-hoofdkwartier alle andere NAVO-leiders Macron tegemoet liepen, gaf de Franse president Trump de genadeslag. Trump spreidde zijn armen richting de Franse president, maar Macron koos resoluut voor een begroeting met de Duitse kanselier Angela Merkel. Om de vernedering helemaal compleet te maken, groette hij eerst nog NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg én onze premier Michel.

Pas daarna was Trump aan de beurt. De Amerikaanse president probeerde met zijn typische handdruk Macron alsnog diets te maken wie hier écht de nummer 1 was, maar Macron had dan al lang het pleit beslecht. Macron vs. Trump: 2-0. Match gespeeld.

Het kan natuurlijk altijd nog erger (parodie):

Meest gelezen