Zuurstofdiefstal is groeiend probleem op de Everest

Buitenlandse beklimmers van de Mount Everest en hun sherpa's zeggen dat het alsmaar vaker voorkomt dat zuurstofflessen worden gestolen die ze nodig hebben om de hoogste berg ter wereld te beklimmen.

"Ik blijf maar horen van groepen op bergexpeditie dat hun zuurstofflessen in de hoger gelegen kampen verdwijnen en hoe levensbedreigend dat kan zijn", zegt een sherpa aan de Britse openbare omroep BBC. "Dat kan levensbedreigend zijn, zeker als de expeditieleden de zuurstofflessen hebben opgebruikt die zelf naar boven hebben gedragen." De opgeslagen zuurstofflessen worden meestal gebruikt als bergbeklimmers de Everest weer afdalen. 

"Door dergelijke incidenten moeten sommigen noodgedwongen al weer afdalen, zonder dat ze de top kunnen bereiken.", zegt de sherpa. "Het allerbelangrijkste is dat je het basiskamp ongedeerd bereikt."

Wie de zuurstofflessen op de Everest steelt, is niet bekend. Mogelijk gaat het om bergbeklimmers die hun tocht slecht hebben voorbereid, of om mensen die gestolen zuurstoflessen verkopen in de lager gelegen basiskampen. 

Volgens de Nepal National Mountain Guides Association gebruiken bergbeklimmers gemiddeld zeven zuurstofflessen op de Everest. Dit jaar hebben een kleine 400 alpinisten van de Nepalese regering de toestemming gekregen om de Everest te beklimmen. Zo'n 300 van hen hebben intussen hun tocht al achter de rug. 

Meest gelezen