"Als klachten niet ernstig zijn genomen en bepaalde personen nog actief zijn, is dat crapuleus"

Voormalig judobondscoach Jean-Marie Dedecker reageert in "De Standaard" op de getuigenis van ex-judoka Ann Simons over seksueel overschrijdend gedrag in de judo-wereld. "Ik ken het verhaal van Ann Simons, en ik geloof haar", zegt hij. "Maar wat er na mij is gebeurd in de judo-wereld, weet ik natuurlijk niet."

Donderdag kwam ex-judoka Ann Simons getuigen in "Van Gils & Gasten". Ze won in 2000 een bronzen medaille op de Olympische Spelen in Sydney, maar daarna werd ze het slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag. Jean-Marie Dedecker was tot 2000 bondscoach van onze judoka's. Hij reageert in de krant "De Standaard": "Ann belde me voor de uitzending van "Van Gils & Gasten" dat ze dit zou vertellen. Ik heb haar gesteund."

"Ik ken Ann, ik heb haar nog als junior mee kampioen gemaakt. We hebben altijd contact gehouden. Ik weet dat ze ervan heeft afgezien. Ik hoorde wel geruchten, maar ik heb nooit mijn kop in het zand gestoken. Toen Ann dit bij de federatie heeft aangeklaagd, was ik er al lang weg. Had ze mij gebeld, dan had ik wel eens een telefoontje gepleegd. Ik denk dat ik een verschil had kunnen maken."

"Wat er na mij is gebeurd, weet ik natuurlijk niet"

Dedecker heeft naar eigen zeggen altijd hard opgetreden tegen dergelijke incidenten toen hij bondscoach was. "Een verzorger is eens handtastelijk geweest bij judoka’s op een internationaal toernooi. Hij testte zogezegd nieuwe technieken uit. Dat heeft drie minuten geduurd."

In De Standaard getuigen vandaag nog drie andere judoka's over seksuele intimidatie, en ze verwijzen onder meer naar dezelfde trainier als Ann Simons. "Ik kan echt niet zeggen dat er een cultuur van seksuele intimidatie bestond, en ik weet al zeker niet van aanrandingen of verkrachtingen", reageert Jean-Marie Dedecker. "Wat er na mij is gebeurd, weet ik natuurlijk niet. Als er klachten zijn geweest die niet ernstig zijn genomen en als bepaalde personen nog actief zijn, dan is dat crapuleus."

Geviseerde coach ontkent

De coach die door Ann Simons wordt aangewezen als dader, ontkent in Gazet van Antwerpen de aantijgingen. “Moet dit nu opgerakeld worden? Dat begrijp ik niet. Ik had wel een serieus conflict met Ann Simons toen ik haar een keer niet selecteerde, maar dat was om sportieve redenen.” Simons zelf ontkent dat formeel. De betrokken trainer werkt overigens nog steeds voor de Vlaamse Judofederatie.

Meest gelezen