Filipijnse president Duterte tot soldaten: "Ik steun jullie, ook al verkracht je drie vrouwen"

De omstreden Filipijnse president Rodrigo Duterte ligt opnieuw onder vuur nadat hij opnieuw een "grap" over verkrachting gemaakt heeft. Tijdens een toespraak tot soldaten zei Duterte dat ze de toelating hadden om tot drie vrouwen te verkrachten.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Duterte tijdens de toespraak in het legerkamp.

"Ik zal naar de gevangenis gaan in jouw plaats", zo zei hij. "Als je drie vrouwen verkracht, zal ik zeggen dat ik het heb gedaan." Als een "hoerenzoon" daarentegen met vier vrouwen zou "trouwen", zou dat de president te ver gaan. 

Duterte sprak in het zuiden van het land een brigade toe die deelneemt aan de gevechten tegen islamitische extremisten die delen van de stad Marawi hebben veroverd. Duterte heeft in de streek de staat van beleg afgekondigd waardoor leger en politie vergaande bevoegdheden hebben gekregen.

Het is de tweede keer dat Duterte in opspraak komt door een "grap" over verkrachting. Verleden jaar zei hij tijdens de verkiezingscampagne dat hij eerst had moeten zijn om een "mooie" Australische vrouwelijke missionaris te verkrachten. De vrouw werd in 1989 tijdens een gijzeling door gevangenen in Davao City het slachtoffer van een groepsverkrachting en kwam om het leven bij de gijzeling. 

"Toen de lichamen naar buiten werden gebracht, waren ze bedekt. Ik keek naar haar gezicht, godverdomme, ze zag er uit als een mooie Amerikaanse actrice. Godverdomme, wat een verspilling. Wat me te binnen schoot was, ze hebben haar verkracht, ze stonden er voor in de rij. Was ik kwaad omdat ze verkracht was? Zeker, dat is een ding. Maar ze was zo mooi, ik denk dat de burgemeester eerst had moeten zijn. Wat een verspilling", zo zei Duterte over het incident dat gebeurde toen hij burgemeester van Davao City was.

"Overdreven branie"

De medewerkers van de president, die vaak obscene taal gebruikt, moeten wel vaker boude uitspraken van Duterte rechtvaardigen als "alleen maar retoriek", "een overdrijving" of een "toespeling die alleen de gewone Filipino's kunnen begrijpen".

Ook dit keer heeft zijn woordvoerder een communiqué uitgegeven waarin hij zegt dat Duterte blijk heeft gegeven van "overdreven branie" bij zijn pogingen om het moreel van de troepen te verbeteren.

"Hij heeft zijn volledige steun toegezegd aan de mannen en vrouwen in uniform", zo schreef de woordvoerder, "door de volledige verantwoordelijkheid voor hun daden op zich te nemen, zelfs voor overdreven misdaden zoals het nemen van een vierde vrouw."

Eerder heeft Duterte al herhaaldelijk zijn steun uitgesproken voor het vermoorden van criminelen en hij noemde de Amerikaanse president Barack Obama een "hoerenzoon".

"Moorddadige schoft"

De uitspraak van Duterte heeft kritiek uitgelokt. De voorzitter van de Aziatische afdeling van de mensenrechtengroepering Human Rights Watch noemde de uitspraak een "wansmakelijke poging tot humor". De Filipijnse regering gaat niet alleen de aandacht afleiden van mogelijke uitwassen van de militairen, ze moedigt ze zelfs actief aan, zo voegde hij er aan toe.

Ook Chelsea Clinton, de dochter van gewezen president Bill en gewezen minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton, heeft zich in het debat gemengd.

Op Twitter schreef ze eerst "Niet grappig. Nooit" over de opmerking van Duterte, en in een tweede tweet ging ze nog verder. Daarin noemde ze Duterte een "moorddadige schoft" die geen respect heeft voor de mensenrechten, en schreef ze dat het belangrijk is dat te blijven in de aandacht brengen, en te onderstrepen dat verkrachting nooit grappig is.

Meest gelezen