Gevangenen opnieuw in hun cel in gevangenis Dendermonde

In de gevangenis van Dendermonde hebben 87 gevangenen een viertal uur geweigerd om opnieuw naar hun cel te gaan. Ze bleven buiten op een binnenkoer staan en zaten daar een hele tijd zonder eten of drinken. In de vooravond kon de federale politie ze weer op cel krijgen.

De discussie ontstond na de ochtendwandeling. "Een 80-tal gedetineerden weigerde naar binnen te gaan", zo zei De Smedt. "Een persoon heeft een gesprek gehad met de directie, maar dat is uiteindelijk op niks uitgedraaid."

De gedetineerden eisten een langere wandeling en een uitgebreid gebruik van de douches in de gevangenis. Uiteindelijk kon de politie in de vooravond alle gedetineerden weer op cel krijgen.

"Er zijn enkele kleine schermutselingen geweest, maar er is niks ernstig voorgevallen." Volgens De Smedt is het nu aan de directie om de ordeverstoorders een gepaste straf te geven. "Maar het conflict is hiermee nog niet van de baan. Het gaat inderdaad om die wandeling, maar ook om de douches en matrassen. De gedetineerden zitten dan wel weer op cel, om het conflict volledig van de baan te krijgen, zal er nog wel gepraat moeten worden."

Lantin

In de gevangenis van Lantin hebben 22 gedetineerden na hun wandeling ook geweigerd weer naar binnen te gaan.

Zij hebben het minder lang volgehouden en zijn inmiddels ook opnieuw naar hun cellen teruggekeerd.

Meest gelezen