Klein museum in Mol erft fortuin van kunstliefhebber

Het Jakob Smitsmuseum, een klein museum in Mol, krijgt de volledige erfenis van kunstliefhebber Ronald Luyten (64) uit Herentals, goed voor een waarde van zo'n 1 miljoen euro. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Nieuwsblad. De man was een verzamelaar van het werk van Jakob Smits en had al 18 schilderijen in bruikleen gegeven aan het museum.

Het Jakob Smitsmuseum wordt uitgebaat door een groep vrijwilligers en ontvangt jaarlijks zo'n 4.000 tot 5.000 bezoekers. Het is gewijd aan het werk van de weinig bekende Nederlands-Vlaams kunstschilder Jakob Smits (1855-1928), die woonde en stierf in Mol. Van de overheid krijgt het museum 4.000 euro om 3 drie tentoonstellingen te organiseren in een jaar.

Nu komt daar plots een pak geld bij dankzij de erfenis van kunstliefhebber Ronald Luyten uit Herentals, een verzamelaar van het werk van Smits. Hij is plots overleden aan een hersenbloeding. 18 schilderijen had Luyten al in bruikleen gegeven aan het museum, nu krijgen ze zijn hele kunstcollectie. Daarnaast zitten er ook twee rijhuizen en een appartement in de erfenis, die in totaal zo'n 1 miljoen euro waard zou zijn.

“Alles wordt momenteel zorgvuldig geïnventariseerd door de notaris en alle papieren worden in orde gebracht”, zegt Marina Nuyts, voorzitster van de vzw Vrienden van het Jakob Smitsmuseum, aan Gazet van Antwerpen. "In de toekomst kunnen en zullen we veel duurdere werken, van ruim 300.000 euro, zeker aanschaffen. Deze werken zullen het museum een nieuw elan geven."

Meest gelezen