Lynda Carter: "Geef toe, ik zag er toen geweldig uit"

Terwijl het bioscooppubliek vol spanning wacht op de blockbuster "Wonder woman", die volgende week wereldwijd in première gaat, denken velen terug aan de tijd dat ex-Miss USA Lynda Carter als superheldin de wereld van het kwaad verloste. Haar badpakachtige glitterpakje vergrootte in de 2e helft van de jaren 70 haar sexappeal nog en maakte zelfs dat ze in 1978 verkozen werd tot "Most Beautiful Woman in the World". Carter is intussen 65 en keek het afgelopen anderhalf jaar in diverse interviews maar al te graag terug op het personage dat eeuwig met haar naam zal verbonden blijven.

Carter: "Voor "Wonder woman" op het scherm kwam, was er geen enkele vrouwelijke rol waarnaar meisjes konden opkijken. En intussen vechten we nog altijd hetzelfde gevecht. Er zijn ook nu nog meer vrouwelijke rolmodellen nodig. "Wonder woman" was zoveel meer dan een cartoonfiguurtje. Ze vocht voor waarheid en gerechtigheid. Ze had iets van die rechtgeaardheid die alle vrouwen in zich hebben." (Variety, oktober 2016)

"Ik heb haar nooit beschouwd als een onderdanig typetje. Ze was een voorbeeld voor vrouwen en niet tegen mannen. Voor gelijkheid." (Nieuwswebsite The Columbus Dispatch, december 2016)

"Ik heb zoveel mooie brieven gekregen van mensen die me vertelden wat voor inspiratiebron “Wonder woman” voor hen was. Dat omdat ze de innerlijke kracht die iedere vrouw in zich heeft, belichaamde." (Lifestylewebsite Closer Weekly, september 2016)

"In mij zit er ook een "Wonder woman" die vooral naar buiten komt in mijn strijd tegen homofobie. Ik wil degenen die niet met homo’s overweg kunnen een tik geven tegen hun hoofd en hen aanmanen daar een eind aan te maken." (Variety)

"De producers hadden me op voorhand wel gewaarschuwd: "Je begrijpt toch dat vrouwen je niet graag zullen zien omdat je zo sexy bent." Maar ik speelde haar alsof ze een echt persoon was. Zoals ik dacht dat ze in het echte leven zou zijn." (Glamour, maart 2016)

"Het toppunt van seksistisch denken is dat je "Wonder woman" alleen maar ziet als een seksobject. Dat strakke badpakbroekje? Tja, Superman droeg toch ook zo’n nauwsluitend pak waarbij elke golving te zien was. Je zag zijn grote bobbel in zijn broek, niet? Dus, waarom altijd maar terugkomen op die kleding? Door die opmerkingen probeert men haar in een doosje te stoppen. Maar ze zit allesbehalve in een doosje." (The Columbus Dispatch)

"Als ik de beelden van toen terug zie, te weten dat ik zo inzat met mijn gewicht… Maar geef toe, ik zag er wel geweldig uit." (Glamour)

"Als mannen naar me toe komen en zeggen: "Oh mijn God, ik was zo verliefd op jou toen ik een tiener was", dan is mijn enige antwoord: "Gebruik je hand maar. Ik wil het niet weten."" (The Columbus Dispatch)

"Of ik het kostuum nog draag? Ja, soms voor mijn echtgenoot. Nee nee, dat is een grap. Zo kinky ben ik immers niet." (Variety)

De rol van "Wonder woman" wordt in de bioscoopfilm, waarmee het grote publiek volgende week kan kennis maken, gespeeld door de Israëlische actrice Gal Gadot. Naast haar spelen Chris Pine en Robin Wright een belangrijke rol. Voor Lynda Carter was een kleine rol, een cameo, in de nieuwe film voorzien, maar het tijdstip van de opnames bleek niet te verzoenen met haar agenda.

Carter is momenteel vooral actief in de muziekwereld en doet optredens met een eigen jazzband. Acteren doet ze ook nog, onder meer in de tv-serie "Supergirl", waarvan momenteel de opnames van het 3e seizoen bezig zijn. Ze is getrouwd met Robert Altman, CEO van het mediabedrijf ZeniMax Media, en samen hebben ze 2 kinderen, James en Jessica.

Meest gelezen