Makers "House of cards": "We schrijven niet om commentaar te geven op Trump"

Over enkele dagen geeft Netflix het vijfde seizoen vrij van "House of cards", de immens populaire politieke dramareeks. Hoe was het om de reeks te maken nu de realiteit de fictie heeft ingehaald in het Witte Huis? "We schrijven niet om commentaar te geven op Trump", zeggen de twee hoofdschrijvers. "Maar als er hier en daar raakvlakken zijn, het zij zo."
Kevin Spacey en Robin Wright als Frank en Claire Underwood.

SPOILER ALERT - Voor wie de vorige reeks van "House of cards" nog niet gezien heeft, bevat dit artikel spoilers.

Op dinsdag 30 mei is het lange wachten eindelijk voorbij voor de fans van "House of cards". Het vijfde seizoen begint enkele weken voor de presidentsverkiezingen en de meedogenloze Frank Underwood en zijn echtgenote Claire zijn van plan om de heersende terreurdreiging volop uit te buiten voor hun eigen politieke gewin.

Het team dat de serie maakt, heeft het voorbije jaar enkele veranderingen doorgemaakt. Hoofdschrijver Beau Willimon is vertrokken en zijn plaats als "showrunner" is ingenomen door het duo Melissa James Gibson en Frank Pugliese, die beiden al langer in het schrijversteam zitten. Hoe was het voor hen om de nieuwe reeks te schrijven in het huidige politieke klimaat?

"We doen wat we altijd al gedaan hebben"

"We blijven doen wat we altijd hebben gedaan. Wat het klimaat ook is, we moeten gewoon zo dapper mogelijk zijn als verhalenvertellers", zegt Gibson in een interview met het Canadese The Globe and Mail.

"We hebben een verhaal dat we aan het vertellen zijn, er is een traject en we hebben vaststaande personages. We doen enorm veel research en we antwoorden op en leven in het huidige moment. Cultureel en politiek is dat dezelfde periode die Trump gecreëerd heeft, maar we schrijven niet om commentaar te geven op Trump. We schrijven wat we zien en hoe we dat zien. En als er hier en daar wat relevantie en dialoog is tussen de twee, het zij zo", vult Pugliese aan.

"Niets is angstwekkender dan terreur gebruiken om te manipuleren"

De schrijvers benadrukken dat het grootste deel van het nieuwe seizoen geschreven is zes à zeven maanden voor de verkiezingsoverwinning van Trump. Maar in het verhaal zitten onbewust wel overeenkomsten met de realiteit.

"Wat het meest interessant was voor ons, toen we begonnen te spreken over seizoen 5, was hoe we de belofte van Frank Underwood het best zouden invullen (de belofte om "de terreur niet te ondergaan maar zelf te maken", red.). En voor ons is er niets angstwekkender dan angst en terreur gebruiken om de verbeelding van de Amerikanen te manipuleren. Het meest verschrikkelijke slagveld is de Amerikaanse psyche. Ik denk dat dat ongewild heel relevant is in het huidige klimaat."

"Schotten tussen media en politiek zijn aan het vervagen"

Een ander element dat een belangrijke rol speelt in de nieuwe reeks is dat de tussenschotten tussen media, entertainment en politiek aan het verdwijnen zijn. "De lijnen zijn aan het vervagen en die vervaging is wellicht iets dat heeft bijgedragen aan de creatie van iemand als Trump."

"Wij werken heel hard om er zeker van te zijn dat alles wat op het scherm gebeurt ook in het echte leven kan gebeuren. We gaan ermee in het extreme om te entertainen en misschien ook om sommige dingen in vraag te stellen. In de realiteit zijn sommige dingen ook in het extreme gegaan. Aan de grond ligt misschien hetzelfde idee van iemand die liever wil entertainen dan een politicus te zijn."

Lees hier het volledige interview met de schrijvers van "House of cards".

Bekijk de trailer voor de nieuwe reeks:

Meest gelezen