Muzieklegende Gregg Allman overlijdt op 69-jarige leeftijd

Muzieklegende Gregg Allman, die met zijn bluesachtige stem en subtiele orgelspel de Allman Brothers Band tot een supergroep hielp maken, is overleden in zijn huis in Savannah in de staat Georgia. Hij was 69 en overleed vredig in zijn slaap. Dat heeft zijn agent bekendgemaakt.
Gregg Allman tijdens een optreden in 2015.

Gregg Allman was een tijd niet al te best. Verleden jaar had hij al een aantal optredens geschrapt en bekendgemaakt dat hij behandeld werd door zijn dokter voor "ernstige gezondheidsproblemen". Later in het jaar schrapte hij nog een aantal optredens wegens problemen met zijn keel, en in maart van dit jaar had hij aangekondigd dat hij dit jaar alle optredens afzegde. 

Allman, die opviel door zijn lange blonde haar, werd geboren in Nashville in Tennessee, en werd samen met zijn broer Duane opgevoed in Florida door zijn moeder, die alleenstaand was nadat hun vader was doodgeschoten. 

Samen met zijn broer maakte hij deel uit van een aantal groepjes, en uiteindelijk vormden ze in 1969 samen de kern van de Allman Brothers Band. Gregg was de eerste die gitaar leerde spelen, maar Duane bleek een natuurtalent te zijn zodat Gregg overschakelde op orgel. Hij was ook de leadzanger en zijn omfloerste, bluesachtige stem bepaalde voor een groot deel de klank van de groep.

Het eerste album van de groep dat eenvoudigweg ook "Allman Brothers Band" heette werd goed ontvangen, maar vooral het live-album uit 1971 "At Filmore East" katapulteerde de groep in het sterrendom, en gaf Duane de naam een van de beste gitaristen ter wereld te zijn, niet in het minst door zijn virtuoze samenspel met tweede gitarist Dicky Betts. Enkele maanden na de opnames van het album kwam Duane om het leven in een ongeluk met zijn motor, en een jaar later verongelukte ook bassist Berry Oakley met zijn motor. 

Gregg Allman schreef ook een aantal van de grootste hits van de groep zoals "It's Not My Cross to Bear", "Midnight Rider," "Ain't Wastin' Time No More" en "Melissa". 

De groep splitte in de jaren 80, en werd in de loop van de jaren daarna een aantal keer heropgericht met een wisselende bezetting naast Gregg Allman. 

In 1990 begon de nogmaals heropgerichte groep nieuwe muziek te spelen en een nieuw publiek aan te spreken. In 1995 werd de Allman Brothers Band opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame, en het volgend jaar wonnen ze een Grammy voor "Jessica".  In zijn memoires zei Gregg over die periode dat hij zich jarenlang erg te buiten was gegaan aan vrouwen, drank en drugs, tot hij midden de jaren 90 nuchter werd en bleef. Hij zei dat hij zich toen "gloednieuw" voelde op 50-jarige leeftijd.

Cher

Gregg Allman was ook een tijd getrouwd met actrice en zangeres Cher, maar zelfs naar Hollywood-normen was hun huwelijk van korte duur.

Allman trouwde met Cher in 1975, slechts drie dagen nadat ze gescheiden was van haar echtgenoot en zangpartner Sony Bono.

Het huwelijk was vanaf het begin tumultueus: negen dagen na hun huwelijk in Las Vegas vroeg Cher al de scheiding aan. Een maand later trok ze de aanvraag echter in.

Samen hadden ze een kind, Elijah Blue Allman, en het koppel nam ook een album met duetten op, "Allman and Woman". Het grootste deel van de muziekpers kraakte het album af. 

In 1977 vroeg en verkreeg Cher dan uiteindelijk toch een scheiding.

2007 AP

Gregg Allman en Cher in een ongedateerde foto die waarschijnlijk uit de periode van hun huwelijk stamt.

De Allman Brothers Band in 1979 live in The Capitol met Gregg aan het orgel en als zanger.

Meest gelezen