Premier Theresa May verlaagt het dreigingsniveau van "kritiek" naar "ernstig"

De Britse premier Theresa May heeft het dreigingsniveau in het Verenigd Koninkrijk verlaagd tot het op een na hoogste niveau, van "kritiek" naar "ernstig". Sinds de aanslag in Manchester stond het leger de politie bij. Vanaf maandagavond zal dat niet meer het geval zijn.

Het dreigingsniveau werd dinsdag opgetrokken. De beslissing werd genomen omdat de onderzoekers van de aanslag in Manchester niet zeker waren dat de vermoedelijke dader, Salman Abedi, alleen handelde. Intussen heeft de politie al 13 arrestaties verricht. "Een groot deel van het netwerk achter de dader van de aanslag is aangehouden", zei het hoofd van de antiterrorismeafdeling Mark Rowley gisteren op Sky News.

Tot maandagavond staat het leger de politie bij. Militairen zijn zichtbaar in het straatbeeld. De autoriteiten hebben de veiligheidsmaatregelen voor zo'n 1.300 evenementen verspreid over het land van naderbij bekeken. Mensen worden aangemoedigd om buiten te komen, maar dienen wel alert te blijven.

Bij de aanslag vlak na het concert van Ariana Grande stierven 22 mensen, onder wie veel jongeren. In totaal liggen nog altijd 66 mensen gewond in het ziekenhuis, 23 onder hen verkeren in kritieke toestand.

Meest gelezen