Stille waters, diepe gronden: wie is Jared Kushner?

The Washington Post brengt nieuwe onthullingen over mogelijke banden tussen president Trump en Rusland. Daarbij komt Jared Kushner (36) in het vizier. De "senior advisor to the president" is stil, cameraschuw en ziet er piepjong uit, een uiterlijk waar je je makkelijk door zou laten misleiden. Maar vergis je niet: Kushner is niet alleen een vastgoed- en media-miljonair, hij speelde ook een invloedrijke rol in de campagne van zijn schoonvader Donald Trump. Ook na diens verkiezing houdt hij achter de schermen de touwtjes stevig in handen. Wat moeten we over hem weten?

Hij is geboren in rijkdom

Jared Kushner is de oudste zoon van projectontwikkelaar en filantroop Charles Kushner, die in 1985 het vastgoed- en investeringsbedrijf Kushner Companies oprichtte en uitbouwde tot een miljardenonderneming. Een gepriviligieerde jeugd en opvoeding was zijn deel. Dat hij zijn vaders zoon is, legde hem geen windeieren. Hoewel Jared geen schitterende schoolresultaten neerzette, raakte hij toch binnen in Harvard. Nadat zijn vader 2,5 miljoen dollar gedoneerd had aan de universiteit. In 2003 behaalde hij een diploma sociologie, in 2007 een diploma rechten aan de New York University. Waaraan zijn vader ook eerder een mooie som geld gedoneerd had.

Hij heeft verstand van zaken

In 2005, toen Jared aan de New York University studeerde, belandde zijn vader Charles twee jaar in de cel voor belastingontduiking en illegale campagnedonaties. Jared -nog een prille twintiger in die tijd- nam de leiding van het bedrijf van hem over. Niet dat hij geen ervaring en/of inzicht had met geld en zaken doen: nog tijdens zijn tijd op Harvard had Jared een aardige duit bijverdiend door het opkopen van gebouwen in Somerville, Massachusetts en ze weer met winst te verkopen.

In 2007 kocht Kushner Companies onder leiding van Jared het kantoorgebouw aan 666 Fifth Avenue in New York voor 1,8 miljard dollar, een recordbedrag voor die tijd (zie foto). Jared werd officieel aangesteld als CEO van Kushner Companies in 2008, hij was toen 27. De daaropvolgende jaren kocht het bedrijf voor grote bedragen aan vastgoed op in New York, New Jersey en Baltimore. Twee jaar geleden nog verwierf het bedrijf een meerderheidsaandeel in het beroemde Times Square Building.

Hij bezit media (maar houdt er niet van)

Jared Kushner houdt zich niet alleen bezig met investeringen, maar ook met media. Op zijn 25e nam hij het weekblad New York Observer over voor 10 miljoen dollar, geld dat hij onder meer verdiende door zijn handeltje op Harvard. Hij vormde het blad om, eerst tot een papieren tabloid, later tot een internetkrant. Waarna het uiteindelijk winst ging maken.

De New York Observer was -niet verrassend- een van de weinige bladen die zich uitsprak voor Trump. Jared wendde het ook aan voor campagnedoeleinden. Toen Trump in juli een omstreden antisemitische tweet deelde (en nadien weer verwijderde) verdedigde Jared zijn schoonvader. "Donald Trump is geen antisemiet en geen racist", schreef hij. Hij vertelde het verhaal van zijn grootouders, die destijds de Holocaust in Polen ontvlucht waren. Tot ontzetting van familielieden die het schandalig vonden dat hij hen in het hele tweet-verhaal betrokken had.

Hij mag dan wel een weekblad bezitten, hij heeft een hartsgrondige hekel aan de pers. In een gesprek met New York Magazine in 2009 gaf hij de media de schuld voor de problemen van zijn familie. Hij heeft geen hoge pet op van journalisten en liet die invloed ook gelden tijdens de campagne. "Jared zei Donald altijd, als The New York Times en andere nieuwsbronnen er echt toe deden, zou je maar 1 procent van de stemmen halen", aldus een bron aan Bloomberg Businessweek.

En hoewel hij de lezers van de Observer "graag ziet", was hij niet dol op het blad voor hij het kocht. "Het was onleesbaar", zei hij.

Hij is Donald Trumps mastermind

"Jared Kushner is een soort Rasputin in de buurt van Donald Trump",  "Donald Trumps mini-me"'. Om maar te zeggen hoe invloedrijk Jared Kushner was en is voor de presidentiële ambities van Trump. Hij was de architect van Trumps media- en fundraisingscampagne, digitaal en online. En leidde een 100 koppen tellend "social media team", bijgenaamd "Project Alamo".

Kusner hielp de speech-schrijvers en kreeg ook de taak om een plan uit te werken voor het overgangsteam van zijn schoonvader, in het geval hij verkozen zou worden. Toen Trumps campagneleider Corey Lewandowski moest opstappen na enkele gewelddadige incidenten, fungeerde Kushner de facto als campagneleider. Het ontslag van Lewandowski kwam er trouwens op advies van Kushner.

In deze overgangsfase tussen de verkiezingen en de eedaflegging, geldt Kushner als dé vertrouwenspersoon van en voor de president-elect, meer nog dan Trumps vier volwassen kinderen. Trump heeft voor Kushner toestemming gevraagd en gekregen om de dagelijkse veiligheidsbriefings met de inlichtingendiensten bij te wonen.

Volgens Amerikaanse media zou Kushner ook een grote rol gespeeld hebben in het feit dat gouverneur Chris Christie ontslagen werd als hoofd van het overgangsteam, net als het ontslag van iedereen die banden had met Christie. Interessant detail: Chris Christie was er destijds als openbaar aanklager verantwoordelijk voor dat vader Charles Kushner naar de cel moest.

Hij is beschaafd en welgemanierd

Jared spreekt amper met de media. En hoewel een mediastrateeg in Trumps campagne, is hij zelf op geen enkel platform actief, behalve Twitter. Waar hij tot nog toe nul keer iets gepost heeft. Als hij al op sociale media verschijnt, is het via de accounts van zijn vrouw Ivanka, met wie hij in 2009 trouwde en die zich voor hem tot het joodse geloof bekeerde. Meestal in het gezelschap van een of meerdere van hun drie kinderen Arabella (5), Joseph (3) en Theodore (7 maanden).

Mensen die hem kennen, en in de media aan het woord gelaten worden over Kushner, laten niet na om te benadrukken hoe beleefd en beschaafd hij is, hoe genuanceerd en gemanierd. Als "senior advisor to the president" zou hij zich voornamelijk gaan bezighouden met internationale handelsovereenkomsten en het Midden-Oosten. Bovenstaande eigenschappen lijken daarbij alvast van pas te komen.

Meest gelezen