Trump komt volgende week met "finale beslissing" over Klimaatakkoord Parijs

De Amerikaanse president Donald Trump komt volgende week met zijn beslissing of de Verenigde Staten al dan niet het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 zullen naleven. Dat heeft Trump aangekondigd op Twitter, nadat de G7-top zonder akkoord is uiteengegaan over de kwestie.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Donald Trump werd de afgelopen twee dagen tijdens de topbijeenkomst in Sicilië erg onder druk gezet door de zes andere G7-landen (Canada, Japan, Frankrijk, Italië, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk) om het akkoord over de beperking van de broeikasgassen toch na te leven. Trump had eerder namelijk te kennen gegeven dat hij het Klimaatakkoord niet wil naleven, maar dat hij zijn definitieve beslissing daarover pas zou nemen na de onderhandelingen op de G7-top.

De G7-top ging vanmiddag uiteindelijk uiteen zonder een duidelijk engagement van Trump, de VS heeft meer tijd gekregen om zijn positie over het Klimaatakkoord bekend te maken. "We nemen akte van de Amerikaanse positie. De Verenigde Staten zijn hun klimaatbeleid aan het herevalueren, de zes andere landen herbevestigen hun engagement", aldus de Franse diplomatieke bronnen.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel verwoordt het straffer als volgt: "De hele discussie over het klimaat is zeer moeilijk verlopen, om niet te zeggen helemaal niet bevredigend. We zitten in een situatie van zes tegen één en er is op dit moment geen enkel teken dat de VS in het Klimaatakkoord van Parijs zal blijven."

Donald Trump zal zijn definitieve beslissing volgende week nemen, liet de Amerikaanse president kort na de G7-top weten via Twitter.

(lees verder onder tweet)

"Trump kan zich niet blijven verstoppen"

Dat de G7 is uiteengegaan zonder een Amerikaans akkoord is geen verrassing. "Alleen al wegens tactische redenen was het al langer duidelijk dat Trump nu niets zou zeggen, anders zou hij de indruk wekken dat hij onder druk van Europa zou staan", analyseert professor Internationale Politiek Dries Lesage (UGent). "Hoe dan ook is er op de G7-top zeer hoge druk uitgeoefend op Trump. Bovendien wordt het klimaatscepticisme ook binnen de VS zelf meer en meer een marginaal standpunt."

"Eigenlijk was Trump zich aan het vastrijden, hij kan zich niet blijven verstoppen. De kans was reëel dat hij tussen de G7-top nu en de G20-top begin juli in Duitsland met een standpunt zal komen." Wat dat Amerikaanse antwoord zal zijn, is voer voor speculatie. "Wellicht zal worden gezocht naar een compromis met tussenoplossingen, onder meer over de financiële toezeggingen aan ontwikkelingslanden", aldus professor Lesage. 

Meest gelezen