"Als ik zin heb, dan wil ik "I like turtles" nog wel eens zeggen"

Een zonnige zomerdag was het, de 31e mei 2007. En dus besloot het Amerikaanse gezin Ware een bezoekje te brengen aan het Rose Festival in Portland, Oregon. Het 10-jarige zoontje Jonathon liet er zich gewillig schminken als zombie, maar hij had niet verwacht dat hij daardoor de aandacht trok van een journaliste die bezig was met een rechtstreeks verslag over de festiviteiten. Op de vraag wat hij van het resultaat vond, antwoordde de jongen kort maar krachtig: "I like turtles." Het filmpje werd massaal bekeken op YouTube en heeft intussen bijna de kaap van 56 miljoen views bereikt.

Na het viraal gaan van het filmpje, inclusief remixen en parodieën, vroeg iedereen zich af waarom hij nu juist die zin "Ik vind schildpadden leuk" geantwoord had. "Ik was nerveus en wist helemaal niet wat te zeggen. Daar was een standje met schildpadden, dat ik even voordien bezocht had. Zo kwam dat antwoord vanzelf uit mijn mond", aldus Jonathon een maand later aan nieuwszender KGW News 8.

"Het is wel leuk dat ik herkend word, wat, nu ik ook nog geïnterviewd word, wel meer gebeurt. Zopas werd ik in het winkelcentrum nog belaagd door andere kinderen, voortdurend scanderend "I like turtles too!"", voegde hij er op nieuwswebsite The Washington Post aan toe. Het gezin zou even overwogen hebben een tussenpersoon in te huren om de internetfaam in goede banen te leiden, maar moeder Tina opteerde uiteindelijk voor "een normale kindertijd" voor Jonathon.

Dat betekende ook dat hij financieel niets verdiende aan zijn internetfaam, ook al werden er onder T-shirts, stropdassen, petten en koffiemokken verkocht met zijn geverfd gezicht en de bewuste uitspraak. Iets waar hij achteraf wel spijt van leek te hebben, zo vertelde hij in 2015 aan KGW.

Momenteel is de 20-jarige Jonathon universiteitsstudent in een technisch-wetenschappelijke richting en probeert hij zoveel mogelijk uit de schijnwerpers te blijven. Soms wordt hij nog herkend: "Als ik er zin in heb, dan zal ik nogmaals "I like turtles" zeggen. Samen met degene die het vraagt lachen we er dan nog eens mee."

Er was niet alleen succes op YouTube, uiteindelijk kwam "I like turtles" ook terecht in de Urban Dictionary, met als omschrijving: “Een antwoord op een vervelende vraag die je eigenlijk niet wil beantwoorden”.

Meest gelezen