John Crombez haalt eindmeet 20 km door Brussel in 2 uur en 13 minuten

John Crombez (43) heeft de 20 km door Brussel uitgelopen. De SP.A-voorzitter was een van de opvallendste deelnemers aan het evenement, want hij sportte tot voor twee maanden gewoon niet. Crombez moest wel toegeven dat de mokerslag rond kilometer 15 kwam. "Die helling die dan volgt is écht lastig", klinkt het moe maar tevreden.

Crombez nam deel aan de 20 km voor het Vier-programma "Perfect" waarin hij zijn ongezonde levensstijl aanpakt. Hij is een kettingroker, overleeft al jaren op liters koffie en is verslaafd aan pickleschips. Ook op sportief vlak was de laatste 15 jaar allesbehalve: Crombez sportte niet met als resultaat -naar eigen zeggen- "een zwanger buikje".

Maar hij heeft zijn leven drastisch aangepast. Twee maanden geleden begon Crombez met lopen onder medische begeleiding. Kers op de taart van alle inspanning is nu de finish van de 20 km. Hij vreesde al een hele week de tropische hitte. "Maar het weer was perfect. Dankzij een regenbui vlak voor de start was er zuurstof in de lucht", legt hij uit aan onze redactie. Toch is het een prestatie dat hij de 20 km uitliep, want op training geraakte hij niet boven de 16 km.

"Ik ga zeker regelmatig 10 km blijven lopen"

"De eerste 15 km ging goed, maar dan volgt een helling en die was écht lastig. Velen beginnen dan te wandelen. Dat breekt het tempo", zegt Combrez die voor "Perfect" in het gezelschap liep van Goedele Liekens, Gilles Van Bouwel en Niels Albert. Ook zij finishten trouwens. Crombez zelf deed er 2 uur en 13 minuten over.

Crombez had op voorhand wel gezegd zijn grenzen te kennen. "We nemen geen risico. Dat is het niet waard." De eindmeet halen is mooi meegenomen, maar was geen doel op zich. "Het is fantastisch dat ik terug kan lopen. Ik ben onverwacht aan deze conditie gekomen. Ik ga zeker blijven lopen, regelmatig toch zo'n 10 km", besluit een gelukkig man.

Nicolas Maeterlinck

Meest gelezen