Merkel over VS: "Tijden dat we volledig op elkaar konden vertrouwen, zijn voorbij"

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is duidelijk gefrustreerd teruggekeerd van de G7-top in Sicilië. Op een verkiezingsmeeting in München heeft ze gezegd dat de Europeanen hun lot in eigen handen moeten nemen.

"De tijden dat we volledig op elkaar konden rekenen en vertrouwen, zijn voor een stuk voorbij. Dat is mijn ervaring na de voorbije dagen", liet Merkel optekenen. Ze noemde de Verenigde Staten niet expliciet, maar de goede verstaander begrijpt wel dat de Duitse bondskanselier doelde op de relatie met Washington.

Gisteren en eergisteren zaten de leiders van de zeven belangrijkste industriële democratieën (de G7) namelijk samen op een topbijeenkomst. Daar werd onder meer gesproken over het Amerikaanse engagement voor het Klimaatakkoord van Parijs. President Donald Trump kon daar (nog) niet verklaren of hij het akkoord al dan niet zal naleven.

"Wij, de Europeanen, moeten ons lot in eigen handen nemen", stelde Merkel op de verkiezingsmeeting in München. "We moeten ons inzetten en vechten voor ons eigen lot." Ze verwees daarvoor onder meer naar een nauwere samenwerking met de Franse president Emmanuel Macron. "We moeten dat natuurlijk doen in vriendschap met de Verenigde Staten en met het Verenigd Koninkrijk", voegde de Duitse bondskanselier er nog aan toe. 

Meest gelezen