Moeder meisje na steekpartij op tram in Portland: "Je blijft altijd onze held"

In het Amerikaanse stadje Portland zijn twee doden en één gewonde gevallen bij een racistisch incident op een tram. Drie mannen namen het op voor twee tienermeisjes, onder wie één gesluierde moslima, die werden lastiggevallen door 35-jarige man. Die begon te schelden. Toen de drie mannen hem probeerden te bedaren, viel hij hen aan met een mes.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Portland verkeert in shock.

De dader kon vrijdag vrijwel onmiddellijk gevat worden. De politie voert samen met de FBI nu een onderzoek uit naar zijn achtergrond en motieven. "Het is voorlopig te vroeg om te zeggen of dit om een terroristische daad gaat", luidt het. Het is niet duidelijk of de man bewust te werk ging, of verward of onder invloed was. De verdachte is een veroordeelde crimineel. Volgens Amerikaanse media staan op zijn Facebookpagina racistische en extremistische teksten.

De slachtoffers zijn een man van 53 -een gewezen militair- die ter plekke stierf, en een man van 23 die aan zijn verwondingen bezweek in het ziekenhuis. Een derde persoon, een man van 21, raakte zwaargewond maar is buiten levensgevaar.

De twee tienermeisjes konden vluchten. Volgens een moeder van een van de meisjes schreeuwde de dader dat "alle moslims dood moeten". De moeder bedankt de moedige mannen die tussenbeide kwamen. "Dank je, dank je. Je blijft voor altijd onze held." Ook de burgemeester van Portland looft de onbaatzuchtige daad: "Deze mannen zijn een voorbeeld en bron van inspiratie voor ons allen."

De verdachte verschijnt dinsdag voor de rechter. In Portland wonen 640.000 mensen, onder wie 50.000 moslims, en staat gekend als een progressieve stad.

Meest gelezen