Prinses Mary vult rugzakken vol troost en jarige Frederik doet oproep in zijn loopshort

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Best een sportieve editie deze week met de jarige Deense kroonprins Frederik die vooruitkijkt en volgend jaar de Denen optrommelt voor een loopevenement. In Zweden en Monaco zijn dan weer een hockeyteam en voetbalploeg over de paleisvloeren geweest. De spelers werden telkens opgewacht door piepjonge royals. Jong geleerd, is oud gedaan. Voorts heeft de Deense kroonprinses Mary in de magazijnen van Lego rugzakken voor kinderen gevuld, was het alle hens aan dek voor de politie aan Buckingham Palace en vierde koningin Rania uitgebreid de onafhankelijkheid van Jordanië op sociale media.

DENEMARKEN: kroonprins Frederik wil op sportieve manier zijn 50e verjaardag inzetten en Mary in de magazijnen Lego

De Deense kroonprins Frederik is 49 jaar geworden en kijkt alvast uit naar zijn 50ste volgend jaar. Waar de Nederlandse koning Willem-Alexander 150 jarige burgers op het paleis uitnodigde, heeft de immer sportieve Frederik eerder een loopevenement in gedachten. Hij maakt de Denen op sociale media alvast warm voor zijn initiatief op 21 mei 2018 onder het motto "Wil je lopen met?" en de hashtag #RoyalRun. Geïnteresseerden kunnen kiezen tussen verschillende afstanden: 1,6 of 10 kilometer in de vijf grote steden Aalborg, Aarhus, Esbjerg, Odense en Kopenhagen. Frederik zal in alle steden lopen om het goede voorbeeld te geven. Eitje voor hem: de kroonprins is marathons gewoon en schuwt geen triatlons. Hij doet zijn oproep losjes in loopshort in de tuinen van het hof:

Hoe Frederik zijn verjaardag viert, is niet meteen geweten. De prins en zijn vrouw Mary hebben geen koninklijke opdrachten in hun agenda prijken dit weekend. Tijd genoeg dus. Hopelijk waagt Frederik zich niet weer aan trampolinespringen met de kinderen. In oktober liep hij zo nog een nekblessure op en liep een tijdje met een brace rond. Frederiks moeder, koningin Margrethe, grapte toen droogjes: "Als je bijna 50 bent en op een trampoline springt, is het misschien niet zo raar dat het verkeerd afloopt."  

Mary vult rugzakken tegen sociale isolatie

De Deense kroonprinses Mary heeft een drukke week achter de rug. Eerst woonde ze een medische top bij rond eerste hulp in hoofdstad Kopenhagen. Ze sprak er met medisch personeel en kreeg er uitleg over de nieuwste technieken op vlak van spoed om levens te redden. De dag nadien repte ze zich naar de Lego Stichting in Billund waar ze met Lego-topman Kjeld Kirk Kristiansen in de magazijnen talrijke rugzakken vulde. Die rugzakken dienen voor de Mary Foundation die de prinses in 2007 oprichtte om sociale isolatie aan te pakken. In de rugzakken voor kinderen steken naast een knuffel evengoed een dagboek, een tandenborstel en een pyjama. Ze moeten troost bieden aan wie het nodig heeft. Elke dag worden maar liefst 2.500 rugzakken uitgedeeld in vluchthuizen in Denemarken, Groenland en de Faeröer Eilanden.

danapress

ZWEDEN: kroonprinses Victoria heeft de handen niet alleen vol met hockeymannen

Veel volk op het paleis in Stockholm, want het nationale mannelijke ijshockeyteam werd ontvangen. Dat team won goud tijdens het Wereld Kampioenschap in Duitsland in een spannende finale tegen Canada. De spelers werden opgewacht door prins Carl Philip en kroonprinses Victoria (met een bloemenrok van H&M), haar man Daniel en de kinderen Estelle en Oscar. De kleine Oscar droeg voor de gelegenheid een shirt van de hockeyploeg. Het werd een heftig onderonsje voor Victoria want de kinderen waren erg druk. Estelle hing te trekken aan mama's hand, terwijl Oscar het op een lopen zette voor de groepsfoto. Gelukkig riep zus Estelle hem snel tot de orde. Zij haalde haar broertje terug tot bij de kroonprinses waarop iedereen plaats mocht nemen achter de joekel van een WK-trofee.  Daniel neemt zijn dochter wel eens mee naar een hockeywedstrijd. Ze werden vorig jaar nog gefotografeerd in de tribune toen de prins-gemaal het spel aan Estelle probeerde uit te leggen.

Anders Wiklund
Anders Wiklund
danapress

GROOT-BRITTANNIË: jongeman opgepakt die met mes aan Buckingham Palace staat

Manchester moest nog op adem komen van een aanslag na een concert van popster Ariana Grande of aan Buckingham Palace werd een man opgepakt met een mes op zak. De Queen en prins Philip verlieten net het paleis richting St Paul’s Cathedral toen een man door acht agenten in bedwang werd gehouden. Omstaanders aan de hekken van Buckingham Palace leken niets in de gaten te hebben, want ze juichten de koningin toe. Over het incident wilde de politie geen details kwijt behalve dat het niets met terreur heeft te maken.

Jeff Moore/PA Images

MONACO: prins Jacques ontvangt voetbalclub AS Monaco met cocktails

Nog meer sport op een paleis: voetbalclub AS Monaco is voor de achtste keer kampioen geworden in de Franse competitie en de spelers en hun familie kregen prompt een uitnodiging in de bus voor een zonnige cocktailreceptie. Voetballiefhebber prins Albert ontving de gasten samen met echtgenote Charlène en zoontje Jacques. De spelers kwamen in een bus met open dak en werden buiten de paleismuren opgewacht door heel wat fans. Ook prinses Stéphanie en haar jongste dochter Camille waren op de receptie van de partij. In maart mocht prinses Gabriella nog op de arm van haar moeder Charlène een rugbyploeg begroeten. Deze keer was het de beurt aan Jacques die uitgedost was met een shirt van AS Monaco met zijn naam op. Op de foto's is te zien hoe Charlène een voetbalshirt vasthoudt met "best dad" op voor Albert (zie foto's hieronder - niet te zien op app). Het is niet duidelijk of de shirt een attentie was van de spelers of van Charlène zelf.

JORDANIË: koning Abdullah en Rania vieren 71 jaar onafhankelijkheid

Koning Abdullah en zijn echtgenote Rania hebben gevierd dat hun land 71 jaar onafhankelijk is. 25 mei is de Jordaanse nationale feestdag. Rania die ontzettend aanwezig is op sociale media (ze omschrijft zichzelf als een "moeder en vrouw met een coole job") postte een korte en simpele video van zichzelf met de vlag van Jordanië die wappert. "Gelukkige dag van de onafhankelijkheid. Zoals elk jaar stelt Jordanië het goed", luidde de boodschap. Op 25 mei 1946 werd het land volledig onafhankelijk en uitgeroepen tot een koninkrijk na het einde van het Britse mandaat. Prinses Salma woonde de vieringen met haar ouders bij. Op Instagram is te zien hoe moeder en tienerdochter zich opmaken voor de festiviteiten, op de plechtigheden zelf draaide Rania deze 360°-video. Het koninklijke paar werd in 2010 door de toenmalige premier Rifai geprezen voor het werk dat ze hebben verricht bij het vergroten van de vrijheid en democratie van Jordanië. Rania krijgt wel de kritiek te veel met uiterlijk vertoon bezig te zijn.

Meest gelezen