Wat als de Verenigde Staten uit het Klimaatakkoord stappen?

Op de G7-top afgelopen week hebben de wereldleiders een duchtig woordje gepraat met de Amerikaanse president Donald Trump over zijn engagement voor het Klimaatakkoord van Parijs. Volgende week komt hij met een definitief antwoord. Wat zouden de gevolgen zijn van een Amerikaanse exit? Klimaatexpert Jos Delbeke gaf in "De Zevende Dag" een schets.

De rest van de wereld zal doorgaan, de VS geïsoleerd

"Het was soms een dovemansgesprek op de G7-top", getuigt Jos Delbek. "Het punt is heel duidelijk gemaakt, in de eerste plaats door mevrouw Merkel en meneer Macron. Ik denk en ik hoop dat de boodschap bij de Amerikanen is overgekomen dat de wereld doorgaat met de uitvoering van het Parijs-akkoord."

"Als de VS ervoor kiest om niet mee te doen, dan blijft niettemin dit nieuwe beleid omtrent bestrijding van klimaatopwarming doorgaan. Het Parijs-akkoord is een heel belangrijk akkoord dat decennia zal meegaan. Zo'n 150 landen voeren het nu al uit en zullen blijven voluit gaan; daarbij zijn ook grote opkomende industrielanden zoals China, Zuid-Afrika en Mexico. Samen met Europa hebben zij gezegd door te zullen gaan."

Maar hoe dan ook zou een Amerikaanse uitstap uit het Klimaatakkoord van Parijs - de VS is een van de grootste vervuilers op deze aardbol - een klap zijn, beseft ook Jos Delbeke. "De Verenigde Staten zijn een groot land en hun deelname maakt veel uit voor het succes van het Parijs-akkoord. Hun uitstap zou niet goed zijn voor het hele proces dat al in gang is gezet. Wij hopen dus dat president Trump zal beslissen om deel te blijven van het akkoord."

Jobs, jobs, jobs en concurrentie uit China

Donald Trump is erg sceptisch over klimaatopwarming en wil de Amerikaanse steenkoolindustrie nieuw leven inblazen om zo jobs te creëren. Maar de toekomst zit net in de technologie van hernieuwbare energie, stelt klimaatexpert Jos Delbeke. En China zet daar al volop op in.

"In de sector van de hernieuwbare energie hebben we per eenheid energie die geproduceerd wordt tien keer meer jobs gecreëerd dan in de steenkoolsector. Dat is een statistiek die ook de Chinezen kennen. De Amerikaanse bedrijven zijn overigens heel erg actief in die nieuwe technologieën. Die nieuwe bedrijven maken het ook duidelijk dat het in hun economisch belang is om het Parijs-akkoord uit te voeren."

"Zelfs de ceo van ExxonMobil, die nochtans in het verleden een heel gecompliceerd standpunt innam over klimaatverandering, heeft herhaald dat hij voorstander is om de VS binnen het Klimaatakkoord te houden. Zij zien natuurlijk de concurrentie aankomen uit de opkomende industrielanden. China heeft van schone technologie een van de tien speerpunten gemaakt voor hun toekomstige beleid."

Schone steenkool

Donald Trump heeft via Twitter laten weten dat hij volgende week zijn standpunt zal bekendmaken. Wat verwacht Jos Delbeke? "De Amerikaanse delegatie heeft duidelijk gemaakt dat zij wel in het Parijs-akkoord zouden willen blijven als er een bredere waaier aan technologieën op tafel komt. Daar is het breekpunt het gebruik van steenkool."

Het schone gebruik van steenkool is overigens wel degelijk mogelijk, aldus Delbeke. "Maar het is wel een van de duurste manieren om energie op te wekken. Wij maken dus het economische argument bij meneer Trump: waarom beginnen we niet met goedkopere dingen zoals zonne- en windenergie."

De absolute deadline voor het Amerikaanse antwoord is de G20-top begin juli in de Duitse stad Hamburg. "Wij hopen dat meneer Trump erbij zal blijven, mogelijk door het Amerikaanse engagement wat terug te schroeven om zijn steenkoolnijverheid aan te moedigen. Maar we hebben heel duidelijk aan Trump gezegd: wil je meer jobs en economische groei, zet dan in op de nieuwe sectoren."

Meest gelezen