Zucht van verlichting voor lopers van 20 km door Brussel: verwachte hitte blijft uit

Duizenden deelnemers hebben de 20 kilometer door Brussel mét succes uitgelopen. Heel wat onder hen vreesden de tropische temperaturen, maar de verwachte grote hitte bleef vanochtend uit. Prinses Astrid gaf het startschot in het Jubelpark na een welgekomen regenbui. Het Rode Kruis was extra voorbereid, toch bleven noemenswaardige problemen uit.

De 20 km is de grootste preventieve hulpactie van het jaar voor het Rode Kruis. "We hebben 430 vrijwilligers, er staan twaalf hulpposten langs het parcours (en één hele grote aan de finish) en we hebben mobiele eenheden", legde Luyten uit in het Radio 1-programma "De ochtend". "We hebben extra ijs om oververhitte mensen letterlijk af te koelen en infusen met vocht om mensen die uitgedroogd zijn er snel terug bovenop te helpen."

Noemenswaardige problemen bleven evenwel uit. "Een 100-tal slachtoffers over het hele parcours, waarvan de helft aan de aankomst. Het merendeel kampte met lichte verwondingen, door bijvoorbeeld het dragen van verkeerde schoenen. We hebben een paar personen gehad met verschijnselen van oververhitting", zegt coördinator Raphaël Schmidt. Uiteindelijk moest het Rode Kruis zo'n 487 keer te hulp schieten, vooral wegens oververhitting, uitdroging, spierpijn en andere verwondingen. Dat niemand in kritieke toestand was, "toont aan dat de raadgevingen die voor de wedstrijd zijn gegeven goed opgevolgd werden", klinkt het.

De winnaar van de 20 km is de Keniaan David Maru. Hij liep het evenement uit in ruim een uur. De eerste vrouw was de Britse Sophie Hardy. Zij deed over 20 km een uur en bijna 14 minuten.  Heel wat lopers waren goed voorbereid. Een goede voorbereiding is dan ook ieders verantwoordelijkheid. "Hij of zij moet voldoende drinken (ook op voorhand), zich insmeren, een petje dragen en vooral zijn grenzen kennen", aldus Luyten.

Vier tips voor lopers in warme omstandigheden

  • Een tip voor wie een flauwte voelt opkomen: ga onmiddellijk liggen. Mensen die op hun tanden bijten en dan toch vallen, krijgen er verwondingen bij.
     
  • Het nuttigen van alcoholische dranken of dranken met cafeïne, zoals koffie, is niet goed. Die dranken drogen juist uit.
     
  • Water blijft de best verfrissende drank. Drink een fles water ook niet in één keer uit: drink liever kleine hoeveelheden maar wel de hele tijd door.
     
  • Draag losse kledij waar de lucht onder kan. Dat voert makkelijk zweet af. Mensen lopen soms zelfs brandwonden op met te strakke kledij.

Prinses Astrid en premier Charles Michel gaven het startschot:

Meest gelezen