"Hogere belastingen reden voor duurdere uitvaarten"

De uitvaartsector bevestigt dat de prijzen voor uitvaarten de afgelopen tien jaar zijn gestegen, maar schuift lastenverhogingen door de overheid naar voren als belangrijkste oorzaak. "De begrafenisondernemers zelf zijn in ieder geval niet meer gaan verdienen", zegt Uitvaartunie Vlaanderen, de grootste beroepsvereniging voor Vlaamse uitvaartondernemers.

Uit een controle van de Economische Inspectie bij ruim 200 begrafenisondernemers blijkt dat de prijzen in de uitvaartsector nu 35 procent hoger liggen dan 10 jaar geleden. Een begrafenis tien jaar geleden was heel wat goedkoper dan nu. De prijsstijging is niet volledig toe te schrijven aan de inflatie.

Bovendien is twee derde van de ondernemingen niet in orde met de regelgeving. Ruim de helft van de inbreuken gaan om onduidelijke prijsaanduidingen of onvolledige bestelbons. Een minderheid van de ondernemingen vermeldt zelfs geen prijzen.

"Een begrafenis is voor nabestaanden op zich al zware kost", zegt minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) in de Mediahuiskranten. "In die periode hebben ze niet de energie om zich in tarieven te verdiepen. Ik begrijp dat een prijslijst in de etalage niet de eerste zorg is van wie langsgaat bij een begrafenisondernemer, belangrijk is wel dat nabestaanden meteen een duidelijk zicht hebben op de kosten van bepaalde diensten."

Hij contacteerde de federatie van begrafenisondernemers om zo snel mogelijk samen te zitten op zijn kabinet om de prijsstijgingen en de inbreuken uit te klaren.

"Hogere belastingen zijn de voornaamste reden"

Volgens Uitvaartunie Vlaanderen, de grootste beroepsvereniging van Vlaamse begrafenisondernemers, zijn de belastingverhogingen door verschillende overheden de voornaamste reden voor de duurdere uitvaarten. "Alleen al de hogere tarieven voor concessies, de inkomtaksen voor de gemeenten en de taksen voor energie en milieu zijn ruim voldoende om de prijsstijgingen te verklaren."

De Unie merkt ook op dat de consument veeleisender is geworden. "En al die wensen op maat betekenen ook een extra kostprijs".

Ze is zelf ook voorstander van transparantie in de kosten. "De facturen van begrafenisondernemers worden in de praktijk niet betaald als de bestelbonnen niet correct zijn. Als ze hun echte aantal gepresteerde uren zouden aanrekenen, dan zou de prijs voor een uitvaart namelijk maal vier zijn", luidt het.

Uitvaartunie Vlaanderen heeft zelf een overleg met minister Peeters gevraagd. "De Unie legt graag uit wat het beroep inhoudt en welke offers gebracht worden door ondernemers om de nabestaanden de beste dienstverlening te kunnen bieden, 24 uur per dag, 7 dagen per week".

Meest gelezen