"In LA ben je als regisseur koning, maar de creatieve vrijheid in België is onbetaalbaar"

Hoewel Adil El Arbi en Bilall Fallah in Hollywood als filmmakers een goed leven leiden, is het toch niet al goud wat blinkt in tinseltown. Dat zegt het Belgische regisseursduo in "De afspraak". "In België doe je wat je wil, daar moet je over elke beslissing onderhandelen."

Zowat een jaar geleden is het intussen dat El Arbi en Fallah naar Hollywood trokken na het monstersucces van hun film "Black". De oversteek maakten ze toen om het derde vervolg op "Beverly Hills cop" met Eddy Murphy te draaien, maar daarvan is nog steeds niks in huis gekomen.

"Hollywood is een logge machine", zegt El Arbi vanavond in "De afspraak". "We zijn bezig met castings. Zodra we alle acteurs hebben gekozen om samen met Eddy Murphy te spelen, kan het snel gaan." "In Hollywood praten mensen veel", gaat Fallah voort. "Het is niet "La la land", maar "Bla bla land"."

(Lees voort onder video)

"150 figuranten in kostuum nodig? Dat is geen enkel probleem in Hollywood"

Toch heeft het regisseursduo het in Hollywood naar zijn zin. "Als regisseur ben je daar koning", zegt Fallah. "Alles is daar mogelijk", vult El Arbi aan. "Je hebt veel meer middelen en productioneel krijgen ze alles meteen voor mekaar. 150 figuranten in kostuum nodig? Dat is geen enkel probleem."

Daar staat dan weer tegenover dat El Arbi en Fallah veel meer naar de pijpen van de filmstudio's moeten dansen. "In België doe je als filmmaker je zin, daar kan dat niet", zegt El Arbi. "In Hollywood moet je vechten tegen de studio's, de netwerken", komt Fallah tussen. "Over elke beslissing op de set moet je onderhandelen", gaat El Arbi weer voort. "Dan ben je al snel veel aan het praten. Soms win je het gevecht, soms niet. Daar is films maken money, een industrie. In België is het een job slash hobby."

"We appreciëren de creatieve vrijheid die je als filmmakers in België hebt", besluit Fallah. "Dat is onbetaalbaar."

"Bad boys 3"

In afwachting van de vierde "Beverly Hills cop" starten El Arbi en Fallah morgen met de opnames van "Patser", een film over Marokkaanse jongeren in Antwerpen die in een drugsoorlog verwikkeld geraken. Matteo Simoni speelt een van de hoofdrollen.

Opmerkelijk: om die film te kunnen maken, hebben El Arbi en Fallah een aanbod afgewimpeld om "Bad boys 3" met Will Smith te regisseren. Nochtans lieten ze in een interview met VRT Nieuws in november 2015 nog verstaan dat dit project hoog op hun verlanglijstje stond. "Als Will Smith ons belt voor "Bad boys 3", zeggen we geen neen", zeiden ze toen (zie video onder).

"We hadden deze zomer met Will Smith kunnen chillen, maar we hadden alles al geregeld voor de film toen we het telefoontje voor "Bad boys 3" kregen", verklaart El Arbi hun keuze voor "Patser". "We konden niet meer nee zeggen tegen de crew."

Meest gelezen