"Soms ben ik jaloers op leeftijdsgenoten, maar ik ben blij met wat ik heb"

Yassin (11) woont bij zijn grootmoeder in Antwerpen en heeft het niet breed. Hij vindt niet dat hij opgroeit in armoede, maar rijk vindt hij zichzelf zeker ook niet. Jongerenmagazine "Karrewiet" sprak met hem over zijn manier van leven, en over hoe gelukkig hij is.

Yassin woont in een groot appartementsgebouw, dat hij aanvankelijk niet zo gezellig vond. "Vroeger waren de gangen en liften echt smerig, maar nu zijn ze hier al het een en ander aan het vernieuwen. Als ik zou mogen kiezen, dan zou ik liever in een huis wonen, maar ik vind mijn kamer wel leuk. Die is niet groot, maar ik heb wel mijn eigen spulletjes, en een beetje versiering", vertelt hij. 

"Ik heb wat ik nodig heb en ik ben blij met wie ik ben", dat is Yassins samenvatting van zijn situatie. Toch voelt hij zich soms een buitenbeentje. "Ik woon bij mijn oma, terwijl de meeste kinderen op school bij hun ouders opgroeien. Ook in de kleren die ik draag zie je een verschil: andere kinderen dragen altijd merken vanop de Meir. Ik draag soms eens een merk, maar zeker niet elke dag. Met mijn merkschoenen ben ik blij, maar die heb ik cadeau gekregen", zegt hij. "Als ik naar school moet in kleren die een beetje vuil of versleten zijn, dan schaam ik me een beetje."

"75% van de tijd gelukkig"

Yassin heeft niet het gevoel dat hij veel dingen mist. "Soms moeten we op de centen letten, en voel ik me eerder arm. Soms heb ik het beter, maar rijk ben ik niet. Ik heb alles wat ik nodig heb: eten, drinken en een dak boven mijn hoofd. Hele arme mensen hebben dat zelfs niet. Sommige kinderen willen altijd meer, maar ik ben eigenlijk blij met wat ik heb. Want ik heb een eigen gsm, een playstation en een tv. Maar soms ben ik wel jaloers op leeftijdsgenoten, als zij nieuwe, dure dingen hebben die ik niet heb."

Ongelukkig is Yassin zeker niet. "Ik ben drie kwart van de tijd gelukkig, en een kwart wat minder. Als ik plots veel geld zou hebben, dan zou ik zeker een huis kopen én eens op vakantie gaan. Mijn klasgenoten komen na de zomer vaak op school terug met vakantieverhalen. Ik blijf gewoon in België en doe niet veel speciaals, behalve op mijn verjaardag: dan ga ik naar een pretpark, en soms met Halloween ook nog eens", vertelt hij. Ook de jeugdwerking, waar hij drie keer per week deelneemt aan allerlei activiteiten, is een lichtpunt.

"Ik zou graag eens op reis willen, naar Spanje of Frankrijk. Eigenlijk gewoon eens naar het buitenland, maar niet naar Nederland, want dat is zo goed als hetzelfde als België", lacht hij. "Maar eigenlijk is het in mijn situatie niet slecht dat ik nu al leer omgaan met geld. Ik heb ook veel vrienden, en die kan je niet zomaar kopen."

Bekijk hier de integrale "Karrewiet"-reportage

Meest gelezen