Aantal VS-luchtaanvallen in Afghanistan is verdrievoudigd

In de eerste vier maanden van dit jaar heeft de Amerikaanse luchtmacht drie keer zoveel bombardementen uitgevoerd in Afghanistan als in dezelfde periode van vorig jaar. Dat aantal is al fors aan het stijgen sinds voormalig president Barack Obama in juni het licht op groen had gezet. Tegelijk stijgt echter ook het aantal burgerdoden snel.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In december 2014 is een einde gekomen aan de offensieve gevechtsoperaties van de NAVO-troepen in Afghanistan. Die zijn daarna geleidelijk teruggetrokken en de strijd tegen de islamistische rebellen zoals de taliban wordt nu overgelaten aan het Afghaanse leger. Dat kan nog wel rekenen op Amerikaanse luchtsteun.

Die "afghanisering" van de oorlog loopt niet van een leien dakje. Op een aantal fronten zijn de taliban en andere groepen erin geslaagd om het Afghaanse leger terug te drijven. Dat verklaart waarom de VS-luchtmacht steeds meer ondersteunende aanvallen uitvoert.

Aanvankelijk ging het vooral om het uitschakelen van de leiders van de taliban of Al Qaeda en om "force protection" of bescherming van bevriende troepen, het Afghaanse leger dus of milities die daarmee samenwerken. In juni vorig jaar heeft president Barack Obama een strategische ommekeer bevolen, waarbij luchtbombardementen fors werden opgevoerd om de taliban onder druk te zetten.

Volgens William Salvin, de woordvoerder van de VS-troepen in Kaboel, zijn er dit jaar 898 raids uitgevoerd. In de eerste vier maanden van vorig jaar waren er dat minder dan 300.

Tegelijk stijgt het aantal burgerslachtoffers van die lucht- en drone-aanvallen fors. Volgens de Verenigde Naties gaat het minstens om 72 burgerdoden dit jaar. In 2016 waren er in totaal meer dan 250 burgerdoden en ook dat was een forse stijging tegenover het jaar tevoren.

Fragiele situatie, maar steeds meer complex

Volgens een rapport van de VN-missie in Afghanistan is de toestand na het vertrek van de buitenlandse troepen in 2014 steeds ingewikkelder geworden.

De taliban proberen om dat vacuüm op te vullen en zouden nu 10% van alle districten controleren en strijden om de controle van nog eens 33% van de districten in het land, vooral dan in het zuiden en het oosten. De Afghaanse troepen staan erg onder druk en maken steeds meer gebruik van Amerikaanse luchtaanvallen om de aanvallen af te slaan.

Anderzijds zijn er ook andere extreme moslimgroepen actief en probeert onder meer de terreurgroep IS op een aantal plaatsen voet aan de grond te krijgen. Op een aantal plaatsen vecht IS ook tegen de taliban of andere terroristen van Al Qaeda.

De regering in Kaboel probeert met wisselend succes rebellengroepen te overtuigen om de strijd op te geven. Zo werd onlangs een vredesakkkoord gesloten met de Hezb-e-Islami-groep van de beruchte krijgsheer Gulbuddin Hekmatyar. Ook praat Kaboel met een deel van de taliban, die sinds de dood van hun stichter ook verdeeld zijn geraakt. 

AP2006

Meest gelezen