Belgische concurrentiewaakhond voert huiszoekingen uit bij tabaksector

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft huiszoekingen uitgevoerd bij fabrikanten en groothandels van tabaksproducten, zo bevestigt het Auditoraat van de concurrentiewaakhond in een persbericht. De bedrijven worden verdacht van praktijken die de werking van de vrije markt verstoren.
© 2017 Bloomberg Finance LP

De bedrijven worden verdacht van prijsafspraken, zegt auditeur-generaal Veronique Thirion. De praktijk zou al jaren aan de gang zijn.

De huiszoeking is nog maar een eerste stap in het onderzoek, aldus het Auditoraat. De ondernemingen zullen in de loop van de procedure nog het recht krijgen om gehoord te worden. De duur van het onderzoek zal afhangen van verschillende factoren, waaronder de graad van complexiteit, de medewerking van de betrokken onderneming(en) en de uitoefening van de rechten van verdediging.

"Het gaat om een groot onderzoek", aldus Thirion. De BMA is enkel bevoegd voor inbreuken op het Belgische grondgebied. Of er ook een internationale link is, wilde de auditeur-generaal niet kwijt. "Op dit moment zijn er geen huiszoekingen bezig in andere landen", klinkt het voorzichtig.

Over welke bedrijven het gaat, wil de auditeur-generaal niet kwijt. 
Als er bewijzen worden gevonden van prijsafspraken, riskeren bedrijven boetes tot maximaal tien procent van hun omzet in België.

Meest gelezen