China opent grootste drijvende zonne-energiecentrale ter wereld

Door de ongeziene hoeveelheid luchtverontreiniging waar grote vervuiler China jaarlijks mee geconfronteerd wordt, droomt de grootmacht van een leiderschapspositie in de productie van duurzame energie. Nu is het land op weg om dat doel voor elkaar te krijgen, want het heeft daar een van de grootste drijvende zonne-energiecentrales ter wereld geopend.

Vorige week opende in de Chinese stad Huainan, gelegen in de provincie Anhui, een van de grootste drijvende zonne-energiecentrales ter wereld. Dat schrijft RTL Nieuws. Het project gebeurde in samenwerking met Sungrow, het bedrijf dat de panelen moest opleveren en dat door Forbes in 2012 bovendien werd opgenomen in de lijst met snelst groeiende Chinese bedrijven.

De zonnepanelen drijven op een symbolische plek: een voormalig kolenmijngebied in de Anhui-regio. Nu dat oude mijngebied grotendeels onder water staat, blijkt het de ideale plek voor de drijvende panelen. Het water is namelijk tussen de vier en tien meter diep en vormt volgens Sungrow een basis die stabiel genoeg is.

Zonne-energie op water heeft daarnaast als voordeel dat het koele water op een natuurlijke manier voorkomt dat de panelen oververhit raken. Bovendien neemt het geen kostbare landbouwgrond of dichtbevolkte gebieden in beslag.

Grote groene ambities

Het vorige grootste zonnepark in China werd ook door Sungrow geleverd en lag in dezelfde provincie. Het zal ook niet het laatste project zijn dat Sungrow aflevert in die omgeving. In 2015 werd bekend dat het bedrijf voor 939 miljoen dollar aan zonneprojecten bouwt.

China heeft het tij mee. Want hoewel het land nog altijd een grote vervuiler is en in haar steden vecht tegen smog, aspireert het een leidende rol in de productie van hernieuwbare energie. Het land investeert op dit moment namelijk het meest in duurzame energie van alle landen en heeft bovendien aangekondigd het gebruik van niet-fossiele brandstoffen tegen 2020 met 20 procent te doen stijgen.

Bovendien zouden China en India hun Parijsbeloften ruimschoots gaan halen als in dit tempo wordt doorgegaan. De Verenigde Staten daarentegen stagneren juist wat hernieuwbare energie betreft.

Meest gelezen