Chinese wc-revolutie: "Kleine pas voor de mens, gigantische stap voor de beschaving"

China gaat een dringende behoefte vervullen: met een heuse Nationale Toiletrevolutie zal meer dan een half miljoen openbare toiletten gebouwd of gerenoveerd worden. Met het ontoereikende aantal huidige wc's, die bovendien vaak vuil zijn, voelde de toerist zich zelden op zijn gemak.

Uiteindelijk zullen de openbare kleine kamertjes vooral de toeristische behoeftes dekken. Toeristen maakten zich vaak boos omdat er te weinig wc's waren, omdat ze vuil waren en omdat er geen onderhoudspersoneel aanwezig was, schreef het agentschap Nieuw China.

Geen krant meer als wc-papier

Een belangrijke ingreep is het installeren van papierrollen die niet meer in hun geheel gestolen kunnen worden, wat toeristen zal toelaten hun krant te gebruiken voor hun eerste doel: gelezen worden.

Als u binnenkort naar China gaat, zal u wellicht eerst uw gezicht moeten laten scannen om een paar stukken toiletpapier te bemachtigen, want een andere innovatie waar de Chinezen druk mee experimenteren, is het installeren van scanners. Die scannen eerst het gezicht van de bezoeker en bezorgen de persoon daarna automatisch enkele velletjes papier. Op het stelen van wc-papier staat als straf een toegangsverbod voor het toiletcomplex in kwestie.

De Kleinekamerrevolutie is in China al jaren voorbereid door borden op toiletten die bezoekers de raad geven: "Een kleine pas voor de mens, een gigantische stap voor de beschaving."

Het toiletgebruik in China is zowat het laatste restant van het communistische denken: zich ontlasten is een haast collectieve aangelegenheid. Zal de kapitalist wat blij zijn dat hij/zij zich op een meer private manier van overtollige dingen kan ontdoen in het Middenrijk.

Meest gelezen