Concert- en festivalorganisatoren naar rechtbank tegen prijsverhogingen Sabam

Een twintigtal festival- en concertorganisatoren pikken het niet langer dat auteursrechtenvereniging Sabam haar tarieven begin dit jaar eenzijdig verhoogde met ongeveer 30 procent. Ze stappen nu samen naar de rechtbank van koophandel. “Zo’n eenzijdige prijsstijging is in geen enkele andere sector mogelijk. De concurrenten zouden dit genadeloos afstraffen, maar Sabam misbruikt gewoon haar monopolie”, klinkt het.

Vorig jaar kondigde Sabam eenzijdig haar nieuwe, verhoogde tarieven aan voor de inning van auteursrechten. Eerdere onderhandelingen met de sector mislukten en de nieuwe tarieven werden toegepast vanaf begin dit jaar. Volgens de sector gaat het over een prijsstijging van ongeveer 30 procent, terwijl de dienstverlening ongewijzigd bleef. Vandaag beslisten ze dan ook om de krachten te bundelen en samen naar de rechtbank van koophandel te stappen.

Sportpaleis: "We zijn het ontzettend beu"

In totaal zullen 28 organisatoren procederen tegen de auteursrechtenvereniging, waaronder ook het Antwerpse Sportpaleis. Volgens hen misbruikt Sabam haar positie van monopolie. “Het is onaanvaardbaar dat ze eenzijdig de tarieven blijven opdrijven. Dit is in geen enkele sector mogelijk, want dan zou de concurrentie dat genadeloos afstraffen. Maar Sabam denkt dat ze door haar monopolie hier zomaar mee weg kan komen. We zijn het eigenlijk ontzettend beu”, aldus Jan Vereecke van het Antwerpse Sportpaleis.

Sabam: "Nieuwe tarief nog altijd laag"

Volgens Sabam is de prijsverhoging nodig om de grote verschillen met het buitenland weg te werken. “Na een vergelijking van de internationale tarieven bleek dat het Sabam-tarief voor de grote evenementen opmerkelijk lager is dan in het buitenland. Wij vonden dus dat het na jaren eens aangepast moest worden, om meer in lijn te zijn met het internationale gemiddelde. Maar zelfs met die wijziging blijft het Sabam-tarief toch nog altijd laag in vergelijking met het Europese gemiddelde", zegt Serge Vloeberghs van Sabam. Hij benadrukt dat vooral de grote festivals en concerten last zullen hebben van de verhoogde tarieven.

Meest gelezen