De N-VA zegt nee tegen stemrecht op 16 jaar

Zestienjarigen zullen niet kunnen stemmen bij de komende lokale verkiezingen. Regeringspartijen CD&V en Open VLD zijn pro, maar de N-VA zal de aanpassing van het kiesdecreet morgen niet goedkeuren in de commissie van het Vlaams Parlement.

Twee weken geleden hielden de jongerenvoorzitters van de partijen nog een vurig pleidooi voor meer inspraak vanaf zestien. Alleen Vlaams Belang Jongeren en Jong N-VA lagen toen dwars. "Op de leeftijd van achttien beschik je over al je rechten en plichten, dus dat is de meest aangewezen leeftijd", zei Tomas Roggeman van Jong N-VA.

CD&V en Open VLD gaven zich na de hoorzitting twee weken de tijd om N-VA te overtuigen, maar dat is niet gelukt. "We wachten nog steeds op een grootscheepse studie naar dat stemrecht op zestien", zegt Marius Meremans (N-VA). "Leeft dat wel bij hen? Er is volgens mij geen enkel bewijs dat dit een 'hot item' is bij de jongeren."

Daarnaast wijst de N-VA op juridische problemen. "Sommige Vlamingen zullen dan een stemrecht hebben, terwijl anderen nog steeds aan een opkomstplicht moeten voldoen. Valt dat juridisch wel te rijmen?"

CD&V betreurt het standpunt van de coalitiepartner. "Kan het nu echt zo zijn dat wij allemaal een andere klok horen luiden bij de jongeren?", vraagt Michel Doomst zich af. "Wij horen een sterk signaal vanuit het veld, dat is de beste wetenschappelijke studie die je kan hebben."

Een wisselmeerderheid met Groen en SP.A zien de christendemocraten niet zitten. "Dat is niet onze gewoonte", zegt Doomst.

"Dit haalt de geloofwaardigheid van CD&V en Open VLD compleet onderuit", vindt Vlaams Parlementslid Kurt De Loor (SP.A). "Zij lieten zich in de media positief uit over het idee, maar tonen zich nu de lakeien van N-VA." "Dit doet denken aan de pogingen om het enkelvoudig stemrecht of het stemrecht voor vrouwen tegen te houden" aldus nog de SP.A.

Meest gelezen