Donald Trump: "Het volste vertrouwen in Kushner"

De Amerikaanse president Donald Trump springt in de bres voor zijn schoonzoon en adviseur Jared Kushner, nu die in opspraak is gekomen. Kushner zou volgens rapporten een geheim communicatiekanaal met Rusland hebben willen opzetten dat niet door Amerikaanse inlichtingendiensten afgeluisterd kon worden.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Donald Trump (links) en rechterhand Jared Kushner (rechts)

Jared Kushner (36), Trumps schoonzoon en diens belangrijkste adviseur en strateeg, is het onderwerp van een (nieuwe) politieke hetze in de Verenigde Staten. Volgens Washington Post en de New York Times zou Kushner aan de Russische ambassadeur in Washington gevraagd hebben een geheim communicatiekanaal in te leggen dat niet kan worden afgeluisterd door de Amerikaanse inlichtingendiensten.

Technisch gesproken zou Kushner Russische faciliteiten hebben willen gebruiken om te vermijden dat inlichtingendiensten in de VS gesprekken met Moskou zouden kunnen onderscheppen. Kushner zou de vraag in december vorig jaar gesteld hebben, nog voor Trump de eed als president aflegde.

De beschuldigingen aan het adres van Kushner komen er na berichten dat hij genoemd wordt in het FBI-onderzoek naar Russische inmenging in de presidentiële verkiezingscampagne vorig jaar. Volgens rapporten zou hij beschikken over "relevante informatie" daarover, maar wordt hij niet noodzakelijk verdacht van een misdrijf.

"Jared is een echt goed mens"

President Trump reageerde gisteren al via Twitter op de heisa, zonder de naam van zijn schoonzoon te noemen. Verzonnen verhalen, fake news op basis van bronnen die niet bestaan, was de kern van zijn boodschap.

In een statement later op de dag kwam Kushner wel ter sprake. "Jared levert geweldig werk voor het land", aldus de Amerikaanse president. "Ik heb het volste vertrouwen in hem. Hij wordt door zowat iedereen gerespecteerd en werkt aan programma's die ons land miljarden dollars zullen besparen. Daarnaast, en misschien nog belangrijker, is hij een erg goed mens."

Trump kwam in die verklaring, waarover New York Times schrijft, niet terug op het schandaal waarin Kushner genoemd wordt. De krant meent wel te weten dat de relatie Kushner-Trump, "de meest stabiele factor in een doorgaans onstabiele West Wing" onmiskenbaar "tekenen van druk" vertoont.

Als de aantijgingen over Kushner kloppen, komt het FBI-onderzoek in ieder geval heel dicht in de buurt van de Amerikaanse president terecht, en dat zou Trump wel eens zuur kunnen opbreken.

Meest gelezen