Duitsland: "Daden van Trump hebben het Westen verzwakt"

Voor de tweede keer op 24 uur tijd is de Duitse regering zwaar uitgevallen naar de Amerikaanse president Donald Trump. Na de "biertentspeech" van bondskanselier Angela Merkel, beschuldigde minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel Trump ervan dat die "het Westen verzwakt heeft en tegen de belangen van de EU ingaat".
AFP or licensors

Gisteren had Merkel op een verkiezingsmeeting in de deelstaat Beieren verklaard dat "Europa niet langer kan vertrouwen op traditionele bondgenoten". Ze noemde Trump niet bij naam, maar het is duidelijk dat de top van de NAVO in Brussel en die van de G7 in Sicilië bij haar het vertrouwen in de Amerikaanse president hebben ondermijnd.

Vandaag noemde haar minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel van de sociaaldemocratische SPD wel de naam van Trump. "De kortzichtige politiek van de Amerikaanse regering gaat in tegen de belangen van de Europese Unie. Het Westen is kleiner geworden, of ten minste verzwakt".

Veel duidelijker kan het niet, maar Gabriel deed er nog een schep bovenop. "Iedereen die de klimaatsverandering versnelt door milieubescherming af te zwakken, die meer wapens in conflictgebieden verkoopt en geen politieke oplossing zoekt voor religieuze conflicten brengt de vrede in Europa in gevaar". 

Dat is een duidelijke verwijzing naar wat president Trump in Saudi-Arabië en Israël is gaan doen voor hij naar Europa kwam.

CDU en SPD schieten met scherp

Op nauwelijks een dag tijd is de Duitse regering -traditioneel één van de belangrijkste bondgenoten van de Verenigde Staten- wel erg scherp uit de hoek gekomen. Bondskanselier Angela Merkel en haar minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel hebben blijkbaar alle vertrouwen in de nieuwe Amerikaanse president verloren.

Wat opvalt, is echter dat ze dat zo openlijk doen met toch wel erg scherpe woorden. Merkel heeft overigens een alternatief: door de verkiezing van de haar gunstig gezinde centrist Emmanuel Macron tot president van Frankrijk, ziet ze de kans om de Duits-Franse as binnen de EU opnieuw te versterken in de strijd tegen populisme. Meer nog: ze kan Europa nu overtuigen om een hechter blok te vormen tegen de brexit, tegen de VS en Rusland en het terrorisme.

Anderzijds zijn er in september ook verkiezingen in Duitsland. Merkels conservatieve CDU staat daar voor in de peilingen maar ook de sociaaldemocratische SPD van Gabriel wil zich niet laten in de marge drummen. Kritiek uiten op de in Europa weinig populaire VS-president komt dan ook goed over in de publieke opinie. 

Meest gelezen