Ethias wil laatste First-rekeningen verkopen

De verzekeraar Ethias lanceert een nieuwe uitkoopactie van zijn First-rekeningen. Tegelijk praat het bedrijf met enkele buitenlandse instellingen over de verkoop van de First-portefeuille. Die First-rekeningen verplichten Ethias om een erg hoog rendement te betalen en dat is niet houdbaar in de huidige tijden van lage rente.

Er zijn nu nog ongeveer iets meer dan 12.000 contracten voor een First-rekening. Wie intekent, krijgt een uitstappremie van 25 procent op de waarde van het contract. Dat aanbod is geldig tot 7 juli.

Ethias heeft al een paar keer geprobeerd om de First-klanten uit te kopen, maar dit keer is er een stok achter de deur. Het zou gaan om de laatste uitstapregeling en klanten die niet op het bod ingaan, riskeert om de overheidsgarantie tot 100.000 euro op zijn of haar spaargeld te verliezen. 

Tegelijk onderhandelt de verzekeraar met enkele buitenlandse gegadigden voor de verkoop van de First-rekeningen. Als die deal realiteit wordt, vervalt de Belgische garantieregeling en wordt die vervangen door die van het land van waar de overnemer afkomstig is, als die al een garantie heeft. Uit welk land de kandidaat-overnemers komen, is niet bekend.

Kan Ethias zich bevrijden van First?

De First-rekeningen waren destijds een beleggingsproduct waarmee Ethias klanten met een hoog rendement wou aantrekken. Die kregen een levenslange garantie van gemiddeld meer dan 3 procent rente.

Sinds de financiële crisis van 2008 zijn de rentevoeten overal de dieperik ingegaan en was de situatie voor Ethias niet meer haalbaar. Ook de Europese Commissie had Ethias verplicht om een einde te maken aan het First-hoofdstuk.

Sindsdien heeft Ethias al tal van uitkooprondes georganiseerd om af te raken van die First-rekening. Er zijn nu nog iets meer dan 12.000 van die rekeningen over, goed voor ongeveer 600 miljoen euro.

Meest gelezen