Meest recent

  Hoe hou je het hoofd koel tijdens warme nachten?

  Zweten en zuchten en uren wakker liggen: de slaap proberen te vatten tijdens warme zomernachten is niet voor iedereen altijd even evident. Met deze tips kunt u misschien toch wat sneller naar dromenland.

  Koel je lichaam af

  Om in slaap te vallen, moet je kernlichaamstemperatuur dalen. Je lichaam regelt dat door het uitzetten van de bloedvaten in je huid. Die geeft dan meer warmte af, vooral via de uiteinden van je lichaam: je hoofd, je handen en je voeten. Met als gevolg dat je lichaamstemperatuur daalt. Hoe krijg je dat makkelijker voor elkaar in warme zomernachten?

  • Neem een koude douche nét voor je gaat slapen
   Gewoon net iets kouder dan aangenaam is. Zo koelt je lichaam even af, net genoeg om in slaap te kunnen vallen. Maar douch weer niet te koud, dan moet het lichaam weer hard werken om op te warmen.
  • Verkoel je nek
   Dit werkt door voor de rest van je lichaam. Leg je kussensloop even in de diepvries. Rol een koelelement in een handdoek of je kussensloop. Vul een warmwaterkruik met koud water voor een frisser gevoel. Ja, dat kan.
  • Slaap met je voeten bloot, of met natte sokken
   Als je voeten onder je deken of laken uit steken, kan de warmte je lichaam via je voeten verlaten. Sokken nat maken met koud water en zo in bed kruipen kan ook al eens helpen.
  • Slaap alleen
   Slaap je met twee (of meer) personen in hetzelfde bed, dan produceer je meer warmte en zweet je meer.
  • Kies katoen om jezelf onder te dekken
   Een dun zomerdekbed met vulling en tijk van natuurproducten zoals dons of katoen is de beste optie. Katoen neemt vocht (zweet!) makkelijk op én laat lucht door. Dit in tegenstelling tot synthetische dekbedden en lakens van satijn of zijde.
  • Naakt slapen of net niet?
   Hoe warmer buiten, hoe minder kleren in bed, het lijkt logisch. Maar is dat wel zo? Als je naakt slaapt en je lichaam koelt 's nachts af, dan krijg je het koud. Je gaat van positie wisselen om weer op te warmen, met een verstoorde nachtrust tot gevolg. Bovendien zorgt (iets van) kleding ervoor dat het klammige nachtzweet niet op je lichaam blijft plakken. Als je tenminste kiest voor losse pyjama's, T-shirts of slaapkleedjes van katoen.

  Koel je kamer af

  Niet alleen je lichaam, ook je omgeving moet koel genoeg zijn om in slaap te kunnen vallen. Volgens experts ligt de ideale slaapkamertemperatuur tussen de 16 en 19 graden. Hoe regel je dat in de zomer?

  • Investeer in airconditioning
   Meer en meer huizen zijn uitgerust met een automatisch airco-/ventilatiesysteem. In zomermaanden zien veel winkels ook de verkoop van mobiele aircotoestellen de hoogte in gaan. Nadelen: airco is niet zo gezond voor je luchtwegen, het vreet stroom en het kan best duur uitvallen.
  • Hou je ramen open/gesloten op het juiste moment
   Het lijkt logisch om je ramen overdag open te zetten. Veel beter en efficiënter is echter alle ramen dicht te houden en gordijnen, lamellen en rolgordijnen te sluiten. Zo blijft de warmte buiten. Zodra het ’s avonds buiten afkoelt, kan je alles opengooien. Is het buiten koeler dan binnen? Dat is het moment.
  • Een ventilator? Ja, maar let op
   Een ventilator kan soelaas bieden, maar laat hem geen lucht in je gezicht blazen. Plaats de ventilator richting deuropening, zo kan warme lucht de kamer verlaten. Of plaats hem bij een open raam, zodat de ventilator koelere lucht naar binnen blaast. Last van het lawaai? Er bestaan ook ventilatoren met een timer.
  • Maak je eigen airco/ventilatiesysteem
   Plaats de ventilator ‘s avonds in de slaapkamer en zet er een bakje voor. Leg daarin een plastic fles met bevroren water en blazen maar. Het bakje voorkomt dat je ‘s morgens een plas water in je kamer vindt.
  • Schakel elektrische apparaten uit
   Om de simpele reden dat apparaten warmte produceren. En dat wil je net niet.
  • Slaap beneden (of buiten)
   Warme lucht stijgt. Hoe lager je kan liggen, hoe frisser het zal zijn en hoe makkelijker je misschien in slaap raakt. Verhuis je matras eens naar de living en kampeer daar. Of slaap buiten in een tentje onder de sterren. Al kan een oogmasker dan wel handig zijn.

  Algemene inslaaptips

  • Voldoende drinken, maar pas op met alcohol en koffie
   Koude dranken zoals water, maar ook warme dranken, zoals thee. Die helpen zweten bevorderen, waardoor je vanbinnen afkoelt. Alcohol droogt uit en jaagt je temperatuur de hoogte in. Net als cafeïne, dus koffie is misschien ook niet het beste plan.
  • Vermijd een (te) warme douche of een warm bad
   Om de eenvoudige reden dat het je lichaam nog zal opwarmen, en je wilt net afkoelen.
  • Ga niet intensief sporten voor je gaat slapen
   Lichaamsbeweging is goed om de slaap te kunnen vatten, maar dan in de ochtend of overdag. Sporten in de laatste uren van de dag doet je lichaamstemperatuur alleen maar stijgen.
  • Natuurlijke slaapmiddeltjes of kruiden
   Denk aan producten (supplementen, thee of etherische olie) op basis van sint-janskruid, kamille, valeriaan, citroenmelisse, passiebloem, lavendel... Te vinden bij de drogist.