Leider protestbeweging Marokko opgepakt

In Marokko is Nasser Zafzafi, de leider van een beweging die al maanden protesteert tegen armoede en corruptie, gearresteerd. Gisteravond zijn al voor de derde dag op rij duizenden mensen op straat gekomen.
AFP or licensors
protest in Al Hoceima

De onrust laait vooral hoog op in het Rifgebergte, in het noorden van Marokko, onder meer in de stad Al Hoceima. Daar zijn al sinds oktober protesten. Toen werd een visverkoper geplet door een vuilniswagen, nadat hij geprobeerd had zijn in beslag genomen vis te redden.

De visverkoper werd een symbool van het onrecht en het machtsmisbruik van de overheid. Vrijdag is het protest weer hevig opgelaaid. De leider van de beweging, Nasser Zafzafi, onderbrak toen de preek van de imam in Al Hoceima, omdat die tegen de betogingen preekte. Een preek van de imam onderbreken is tegen de wet in Marokko. De politie probeerde de leider daarop te arresteren, maar dat mislukte. Sindsdien komen weer extra veel mensen de straat op, en dat leidde tot rellen met de politie. Tientallen mensen zijn al opgepakt. Verwacht wordt dat, nu de ramadan begonnen is, het protest alleen maar heviger zal worden.

De bewoners van het Rifgebergte voelen zich van oudsher achtergesteld. In 1958 werd een grote opstand van de Riffijnen hardhandig neergeslagen door het leger. Eind jaren 60 vertrokken veel arme Riffijnen naar Europa, om daar geld te verdienen. Veel Marokkaanse migranten in ons land zijn ook uit de streek afkomstig. Het protest in die regio raakt daarom ook hier een gevoelige snaar. Ook in 1984 was er een grote opstand waarbij veel mensen het leven lieten. In november protesteerden enkele honderden Marokkaanse Belgen bij de Marokkaanse ambassade in Brussel.

Meest gelezen