Manchester: Britse inlichtingendienst opent intern onderzoek naar mogelijke fouten

De MI5, de binnenlandse veiligheidsdienst in Groot-Brittannië, heeft twee onderzoeken opgestart naar eventuele fouten die zijn gemaakt en waardoor de aanslag in Manchester mogelijk niet is vermeden. Dit meldt de krant The Guardian.
AFP or licensors

Vorige week lanceerde de Military Intelligence Section 5 (MI5) al een dringend onderzoek om uit te klaren waarom de dienst naast het gevaar heeft gekeken dat de veronderstelde dader, Salman Abedi, vormde. Minstens drie keer was de dienst gewezen op het gedrag van de 23-jarige man, gelinkt aan zijn radicalisering, meldt de openbare omroep BBC.

Een tweede onderzoek moet diepgravender zijn, aldus The Guardian. Daarbij zou onder meer worden toegespitst op eventuele beslissingen die de MI5 zou kunnen hebben genomen. 

Naar verluidt was Salman Abedi één van de 20.000 mogelijke jihadi's die bekend zijn bij de MI5, maar zijn naam stond niet op het lijstje van de 3.000 geradicaliseerden die actief worden gevolgd.

"We zullen er niet voor terugdeinzen om al het mogelijke te doen om de veiligheid te verzekeren", zegt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd aan de BBC. Ze sluit niet uit dat sommige leden van het netwerk van Abedi nog op vrije voeten zijn.

Mogelijk start ook een parlementaire commissie met een onderzoek naar de aanslag in Manchester, en dat kan ook een juridischstaartje krijgen mocht dat nodig blijken. Op het kabinet van Binnenlandse Zaken worden vraagtekens geplaatst bij de aanpak van MI5, waar momenteel zo'n 4.000 mensen werken. 

Meest gelezen