Poetin en Macron hadden vrij en vrank gesprek, maar willen samenwerken

De Russische president Vladimir Poetin is in het paleis van Versailles ontvangen door zijn Franse collega Emmanuel Macron. Ondanks het luisterrijke kader hadden beide heren nogal wat moeilijke discussiepunten te bespreken. Op een persconferentie achteraf zei Macron dat wat hem betreft het gebruik van chemische wapens in Syrië een rode lijn is.

Het was de eerste ontmoeting tussen Poetin en Macron, die nog maar enkele weken geleden de presidentsverkiezingen heeft gewonnen.

Tussen Parijs en Moskou heerst momenteel een sfeer van wederzijds wantrouwen. Dat heeft onder meer te maken met de Russische bemoeienissen in Oekraïne, de tegenstellingen over de te volgen strategie in Syrië en de vermeende pogingen van Moskou om de verkiezingen in Frankrijk te beïnvloeden. Ook de ontvangst van Marine Le Pen op het Kremlin in volle campagnetijd is niet bepaald op gejuich onthaald in het campagneteam van Macron.

Dat heeft beide heren in elk geval niet tegengehouden elkaar hartelijk te begroeten, zoals uit onderstaand filmpje mag blijken.

In verband met Oekraïne kondigde Macron een nieuw vredesinitiatief aan waarbij ook de Organisatie voor Vrede en Veiligheid in Europa (OVSE) zal worden betrokken. In verband met Syrië klonk het dat het gebruik van chemische wapens in Syrië voor Frankrijk een rode lijn is en dat er dan Franse represailles zullen volgen. In verband met de mensenrechten zei Macron klaar en duidelijk dat hij het lot van homo's en lesbiennes in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië heeft aangekaart. 

De Franse president erkent dat Poetin en hij niet overal op dezelfde lijnen zitten, maar volgens hem kan er nooit vooruitgang worden geboekt zonder een open en oprechte discussie.

Het bezoek van Marine Le Pen aan het Kremlin werd afgedaan als onbelangrijk. "Als zij om een ontmoeting vraagt, waarom zouden wij dat afwijzen?", liet Poetin horen. Dat betekent volgens hem niet dat Rusland daarom heeft geprobeerd om het verloop van de Franse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Macron gaf wel te kennen dat de Russische media Russia Today en Spoetnik "fake news" over de campagne hebben verspreid.

Macron en Poetin hebben dus blijkbaar een vrij en vrank gesprek gehad, maar de bruggen tussen Parijs en Moskou zijn niet opgeblazen.

Het werkbezoek van Vladimir Poetin heeft te maken met een tentoonstelling over de Russische tsaar Peter de Grote in Versailles. 300 jaar geleden bracht Peter de Grote een bezoek aan Parijs en omgeving.

Meest gelezen