Regering wil test op downsyndroom zo goed als gratis maken

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil de test op het downsyndroom (NIPT) in België voor bijna iedereen gratis maken. Dat schrijft De Standaard. België zou het eerste land zijn in Europa dat de test vrijwel gratis maakt.
Science Photo Library

De NIPT (niet-invasieve prenatale test) is een test voor het syndroom van Down. Er wordt een bloedstaal af­genomen van de zwangere vrouw, waarin doorgaans ook DNA van de foetus te vinden is. De test geeft met 99,8 procent zekerheid aan of het kind een trisomie­afwijking heeft, of niet. De bekendste en meest voorkomende trisomie­afwijking is het syndroom van Down.

Minister van Volksgezondheid ­Maggie De Block (Open VLD) wil de test nu vrijwel gratis maken: voor zwangere vrouwen met een voorkeursregeling zou de test volledig worden terugbetaald, vrouwen zonder voorkeursregeling betalen dan nog maximaal 8,68 euro. De minister maakt hiervoor 15 miljoen euro vrij. Daarmee kunnen jaarlijks 100.000 tests worden terugbetaald. De beslissing moet vandaag wel nog bekrachtigd worden op het Verzekeringscomité van de ziekteverzekering.

Vandaag betalen bepaalde ziekenfondsen de test, die sinds 1 december 2016 290 euro kost, al gedeeltelijk terug, of volledig bij hoogrisico-zwangerschappen.

Alle artsen die zwangere vrouwen begeleiden zullen de NIP-test kunnen afnemen of aanvragen. "De voorwaarde is wel dat de zwangere vrouw goed geïnformeerd wordt over alle mogelijke gevolgen", zegt De Block.

Meest gelezen