Voetbalclubs Westerlo en KV Mechelen moeten achterstallige belastingen betalen

Voetbalclubs KV Mechelen en Westerlo moeten achterstallige belastingen betalen op tv-uitzendrechten. Voor KV Mechelen zou het gaan over 900.000 euro, voor Westerlo over 1,4 miljoen euro. De clubs waren een procedure tegen de belastinginspectie gestart over inkomsten uit uitzendrechten, maar krijgen nu ongelijk van de rechter. Ze gaan wel al in beroep.
Archiefbeeld

De Bijzonder Belastinginspectie (BBI) beschouwt inkomsten die voetbalclubs halen uit uitzendrechten als roerende inkomsten, waarop de clubs belastingen moeten betalen. Tussen 2008 en 2012 hebben de clubs die belastingen niet betaald, waarop de BBI een aanslag van ambtswege gevestigd heeft om die belastingen te kunnen heffen. 

De clubs tekenden bezwaar aan tegen de belastinginspectie en trokken naar de rechtbank in Antwerpen, die de clubs vandaag ongelijk gaf. 

"Een van de argumenten van de clubs was dat er veel te weinig onkosten in rekening gebracht werden door de BBI. Ze wilden alle werkingskosten in rekening brengen, maar dat argument is door de rechtbank van tafel geveegd, omdat er geen oorzakelijk verband tussen al die kosten en de belasting is", verduidelijkt persrechter Roland Cassiers. "Het gevolg is dat de clubs de roerende voorheffing zullen moeten betalen. Ze kunnen wel nog in beroep gaan."

Ook Cercle Brugge spande een rechtszaak aan tegen de belastinginspectie. In die zaak is er nog geen vonnis, maar de rechter liet daar al weten dat niet de club, maar de ProLeague de belastingen moet betalen. Ook over voetbalclub Zulte Waregem loopt nog een rechtszaak. 

Meest gelezen