"Fijn om kinderen van school te halen, maar dan moet er 's avonds nog worden doorgewerkt"

Meer flexibiliteit voor werknemers met kinderen? Onderneemster Inge Geerdens is naar eigen zeggen fan. "Maar die flexibiliteit moet dan wel van de twee kanten komen", schrijft ze in een column op Radio1.be.

Inge Geerdens - CEO en moeder van drie kinderen - kroop in haar pen naar aanleiding van een voorstel van de vrouwenbeweging van CD&V. Die wil ouderschapsverlof voor één week toelaten. Nu moeten ouders die ouderschapsverlof willen opnemen dat voor minstens een maand aanvragen.

"Een goed voorstel", vindt Geerdens. "Zo kunnen ouders de korte vakanties van hun kinderen overbruggen. En het is ook goed voor alleenstaande ouders die hun kinderen in co-ouderschap opvoeden. Ze krijgen op die manier de flexibiliteit die ze verdienen."

"Meer flexibiliteit? Ik ben er fan van!", klinkt het bij bedrijfsleidster Geerdens. Maar meteen denkt ze ook aan de gevolgen. "Laten we eerlijk zijn: een groot deel van de maatregelen voor een betere balans tussen werk en privé, betekenen vooral extra verlof. En dat raakt KMO’s – en zeker de hele kleine bedrijven – in het hart."

"Vaak komt extra werk op schouders van collega's en bedrijfsleider terecht"

'Vaak komt het extra werk op de schouders van de collega’s en de bedrijfsleider terecht", aldus Inge Geerdens. Zij vindt dan ook dat werkgevers mee aan de onderhandelingstafel moeten betrokken worden.

"In een ideale situatie komen we tot beslissingen die zowel werknemers als werkgevers gelukkig maken.Te veel gewicht in het ene schaaltje leidt onvermijdelijk tot een onevenwicht. Daarom is iedereen verantwoordelijk."

"Dat betekent dat het inderdaad fijn is om de kinderen om half vier aan de schoolpoort te gaan halen, maar dat er dan ’s avonds nog een uurtje doorgewerkt moet worden. Zodat het bedrijf ook verder kan."

Meest gelezen