"Franse troepen maken jacht op Franse IS'ers in Mosul"

Volgens The Wall Street Journal zijn Franse "special forces" betrokken bij operaties van het Iraakse leger om Franssprekende leden van de terreurgroep IS uit te schakelen in de Noord-Iraakse stad Mosul. Dat moet verhinderen dat die na hun terugkeer in Europa aanslagen zouden uitvoeren.

Het Iraakse leger is bezig met de bevrijding van de laatste wijken van Mosul die nog in handen zijn van IS. De slag om Mosul is al in oktober vorig jaar begonnen en loopt nu naar zijn einde.

The Wall Street Journal meldt nu dat Franse speciale eenheden sindsdien een operatie uitvoeren om landgenoten die zich bij IS hebben aangesloten, uit te schakelen. Dat moet voorkomen dat die zouden terugkeren naar Europa en hier aanslagen zouden uitvoeren.

Concreet baseren ze zich op drones en het aftappen van communicatie van IS'ers in het Frans en worden die gegevens en locaties dan doorgespeeld aan Iraakse troepen. Ook zijn veroverde hoofdkwartieren van IS in Mosul doorzocht. In totaal zouden een veertigtal Franse militairen betrokken zijn bij de operatie.

Oorlog onder wettelijke schaduw?

De voorbije jaren zouden ongeveer 1.700 mensen met de Franse nationaliteit zich hebben aangesloten bij IS in Syrië en Irak. Daarvan zouden er een groot aantal gedood zijn. Het gaat echter niet alleen om strijders of terroristen, want IS had ook mensen met allerlei beroepen en achtergronden opgeroepen om zich naar het "kalifaat" te begeven.

De Franse troepen zouden nu een lijst met een dertigtal "hoogwaardige doelwitten" hebben uitgekozen. Het gaat niet enkel om Fransen, maar ook Franssprekende IS'ers. Daarbij zouden dus ook IS'ers met een Belgisch paspoort kunnen zijn.

Volgens de Britse krant The Independent is Frankrijk het enige westerse land dat op dergelijke manier jacht maakt op de eigen terroristen in Syrië en Irak. Het Franse ministerie van Defensie wil geen informatie kwijt, maar ontkent dus ook niet. In Europa is Frankrijk erg zwaar getroffen door terreuraanslagen.

Het uitschakelen van landgenoten in oorlogszones -ook als die een bedreiging vormen- zou volgens sommige experten wettelijk niet in orde zijn. Wellicht daarom is Parijs erg gesloten over de zaak.

Meest gelezen