"Integritas": het gestolen wapenschild van Donald Trump

De Trump Organization, die de zakelijke belangen van de Trumps behartigt, gebruikt een "gestolen" wapenschild als embleem voor commerciële activiteiten. Het Britse wapenschild behoort eigenlijk toe aan een Amerikaans diplomaat. Het enige verschil: het woordje "integritas" is vervangen door "Trump".

De Trump Organization, de holding die de zakelijke belangen en investeringen van Donald Trump behartigt, gebruikt een "gestolen" wapenschild als logo voor de golfterreinen en -accessoires in de Verenigde Staten. Het Britse wapenschild behoort eigenlijk toe aan een Amerikaans diplomaat. Trump wilde het ook gebruiken voor zijn golfterreinen in het Verenigd Koninkrijk, maar de Britse overheid heeft dat verboden. Dat kon de Amerikaanse krant New York Times achterhalen.

Het embleem van Trump is een bijna exacte kopie van het wapenschild dat de Britten in 1939 toekenden aan de Amerikaanse diplomaat Joseph Edward Davies. Het originele wapenschild bestaat uit drie leeuwen en twee chevrons (soort pijlmarkeringen, nvr) op een schild, onder een hand die een pijl vasthoudt. De Trump-versie vertoont méér dan opvallende gelijkenissen.

Enige verschil: waar het originele wapenschild het woord integritas (integriteit) toont, is dat in de Amerikaanse versie vervangen door Trump. Vergelijkt u zelf op onderstaande combinatiefoto van de New York Times.

(lees verder onder de foto)

Embleem van Mar-a-Lago

Het lijkt erop dat de Trump Organization het wapenschild van Davies is beginnen te gebruiken toen Trump zijn (intussen beruchte) buitenverblijf Mar-a-Lago in Palm Beach, Florida, kocht in 1985. Het domein was toen eigendom van een organisatie die Marjorie Merriweather Post opgericht had. Zij was de tweede echtgenote van Joseph Edward Davies.

Joseph D. Tydings (89), een voormalige Democratisch senator voor de staat Maryland en kleinzoon van Davies, ontdekte dat Trump het wapenschild van zijn voorvader gebruikte zonder dat hij daar de toestemming van de familie voor gevraagd had. "Mijn grootvader zou zich omdraaien in zijn graf als hij dit wist", vertelt Tydings aan New York Times.

Van drie leeuwen naar een tweekoppige adelaar

De Britse wetgeving is heel strikt over het gebruik van wapenschilden. Iets wat Donald Trump in 2007 mocht ondervinden toen hij het oorspronkelijke wapenschild van Davies wilde gebruiken voor zijn geplande golfterreinen in Schotland. Schotse media pikten het verhaal op en lieten uitschijnen dat Trump het wapenschild zelf ontworpen had, zonder eerst te overleggen met experten in heraldiek.

Maar het probleem ligt dus elders. De New York Times kon uitvissen dat Trump geprobeerd heeft om het wapenschild van Davies dat hij in Mar-a-Lago vond, als merk te laten registreren in het Verenigd Koninkrijk. Hij kreeg nul op het rekest. Zijn aanvraag werd door de Britse autoriteiten afgewezen omdat het wapenschild al in gebruik was. Voor zijn commerciële activiteiten in Schotland liet Trump het wapenschild licht aanpassen: de drie leeuwen werden vervangen door een tweekoppige adelaar (foto onder). Dat embleem werd wel aanvaard.

In de Verenigde Staten is de wetgeving niet zo streng, daar heeft Trump het originele wapenschild van Davies wel als merk kunnen deponeren. Met als enige verschil dus Trump in plaats van Integritas. De Trump Organization gebruikt het op zijn website en als logo voor Trumps golfterreinen in de VS. Het prijkt ook op een scala aan accessoires zoals golfkarretjes, balletjes, shirts, petjes, en zelfs flesjes bodylotion.

(lees verder onder de foto)

"Jaren en jaren en jaren in de rechtszaal"

Davies' nazaat Tydings, die op 89-jarige leeftijd nog altijd actief is als advocaat, zegt dat familieleden van hem enkele jaren geleden overwogen om Trump te vervolgen. "Ik heb het hen afgeraden. Je kan dit gewoon niet winnen. We zouden voor twee generaties moeten lenen om hem te kunnen vervolgen."

"Ik ken hem en de manier waarop hij te werk gaat", zegt Tydings aan de New York Times. "En met de manier waarop hij te werk gaat, kan je hem niet vervolgen. Je zou jaren en jaren en jaren (sic) in de rechtszaal doorbrengen."

Wat zou zijn grootvader hier allemaal van vinden? "Hij zou blij zijn dat het in Mar-a-Lago nog hetzelfde is, behalve de naam en de portretten van de Trumps. Hij zou zich omdraaien in zijn graf als hij wist dat Trump zijn wapenschild gebruikt."

Na zijn verkiezing tot Amerikaans president duidde Donald Trump zijn zonen Donald jr. en Eric aan om de dagelijkse leiding van de Trump Organization op zich te nemen. "Ik denk dat ons merk nog nooit zo populair geweest is als nu", liet Eric Trump zich eerder dit jaar ontvallen aan de New York Times.

Meest gelezen