Australië wil paspoorten kindermisbruikers afnemen om sekstoerisme aan te pakken

Australië wil de paspoorten van kindermisbruikers afnemen, zodat ze het land niet meer kunnen verlaten. Volgende maand stemt het parlement over een wetsvoorstel dat kindersekstoerisme aan banden moet leggen. Als de maatregel er komt, dan gaat het om een wereldprimeur.
AP2006

Momenteel is het al zo dat veroordeelde kindermisbruikers in Australië hun reisplannen moeten bekendmaken bij de politie. Die licht de autoriteiten van het land van bestemming in. Afgelopen jaar reisden 780 veroordeelde Australische kindermisbruikers naar het buitenland, vaak naar Zuidoost-Azië waar sekstoerisme schering en inslag is.

Australisch minister van Justitie Michael Keenan zegt dat de maatregel ongeveer 20.000 kindermisbruikers zou treffen. Het voorstel komt er op initiatief van senator Derryn Hinch. "Ga naar Bali, ga naar Phnom Penh of naar Siem Reap, en je ziet mannen van middelbare leeftijd met de lokale jeugd. Die mannen zijn daar niet om een bruin kleurtje te scoren", verwoordt Hinch het onomwonden.

Meest gelezen