Bart van Avermaet (Waldek uit "Thuis") doorbreekt taboe van bedplassen

Bart van Avermaet heeft heel zijn lagereschooltijd last gehad van bedplassen. Dat getuigt de "Thuis"-acteur in "Hautekiet" naar aanleiding van de Internationale Dag van het Bedplassen. "Na een poosje zat het probleem tussen mijn oren, maar met de hulp van een specialist ben ik er rond mijn 12 jaar van af geraakt."
© VRT Liesbeth Verhulst

Vandaag 30 mei is het de Internationale Dag van het Bedplassen. Liefst 1 op de 20 kinderen in het eerste leerjaar heeft nog steeds last van dit probleem. Tegelijk blijft het grotendeels een taboe. Toch kan het iedereen overkomen, zo getuigt Van Avermaet vandaag in "Hautekiet".

"Heel mijn lagereschooltijd was het een probleem", zegt hij. "Pas aan het begin van het middelbaar is het opgelost geraakt. Bij een vriend blijven slapen, was niet aan de orde. Voor mij kon het niet. Voor mijn moeder was het ontzettend veel werk. Drie tot vier keer in de week moest ze alle lakens aftrekken en wassen."

"Op den duur lag ik in een boog rond de plas toen ik wakker werd. We moesten mijn matras beschermen met plastic en zo. Dat geluid hoor ik nu nog soms als ik 's nachts in bed lig."

"Een wedstrijd in mijn hoofd die ik begon te winnen"

De periode uit zijn leven waarover Van Avermaet getuigt, ligt intussen al 35 tot 40 jaar in het verleden. "Onderzoeken waren toen nog niet zo vergevorderd. Eerst zijn we naar een huisarts geweest, daarna naar een specialist. Na een poosje zit het probleem tussen je twee oren."

"Die specialist stelde me voor met een kalender te werken. Als ik in mijn bed had geplast, zette ik op die dag een rood kruisje. Had ik het niet gedaan, dan zette ik een blauw. De eerste maand waren het twintig rode kruisjes en tien blauwe. Maar stilaan kregen de blauwe de overhand. Het was een wedstrijd in mijn hoofd die ik begon te winnen. Zo ben ik er rond mijn 12 jaar van af geraakt."

"Mijn ouders en mijn broer zijn altijd op een erg respectvolle manier met mijn bedplassen omgegaan. Ze hebben nooit kwaad gesproken tegen een ander, hoewel het niet makkelijk was. Toen ik op een latere leeftijd over bedplassen tegen andere begon, schrok ik dat best veel andere mensen er als kind eveneens last van hadden gehad."

"We moeten respect tonen voor de gevoelens van het kind"

"Bedplassen gaat bij de meeste kinderen spontaan over wanneer de puberteit aanbreekt", zegt uroloog Bart Kimpe van het AZ Sint-Lucas in Brugge op zijn beurt in "Hautekiet". "We moeten wel respect hebben voor de gevoelens van het kind. Het geeft problemen om een normaal kind te zijn, bij een vriend te slapen, op kamp te gaan. Daarom willen ouders vaak vroeger een oplossing en dat kan."

"Bedplassen is geen psychisch probleem", benadrukt Kimpe. "Het is een functiestoornis van de besturing van de blaas. Kinderen kunnen op jonge leeftijd 's nachts een overactieve blaas hebben of een blaas die te veel urine produceert. Dat kan met voedingsgewoontes te maken hebben."

Kimpe raadt kinderen die last hebben van bedplassen aan overdag voldoende te drinken zodat ze na schooltijd niet veel dorst meer hebben. 's Avonds is een broodmaaltijd ideaal omdat die minder vocht en eiwitten bevat. "We weten dat een hoge eiwitinname, calciuminname en zoutinname de nachtelijke urineproductie beïnvloedt."

"Pipi au lit"

Ook Stromae had als kind last van bedplassen. Hem bleef het probleem tot zijn 14 jaar achtervolgen, zo vertelde hij in 2011 in "Voor de show" op VTM (zie video onder). Hij maakte er het nummer "Pipi au lit" over.

Meest gelezen