Dochters Kaat Tilley: "5 jaar waren we op werk gefixeerd, nu pas is er tijd voor emotie"

5 jaar hebben ze het werk van hun moeder en modeontwerper Kaat Tilley na haar dood voortgezet, maar binnenkort sluiten Rebekka en Epiphany Vanderhaegen dit hoofdstuk af en gaan ze elk hun eigen weg. "Het waren 5 bewogen jaren met veel ups-and-downs", zeggen ze in "Van Gils & Gasten". "Een stevige leerschool."

Het was een donderslag bij heldere hemel toen Kaat Tilley op 22 juni 2012 stierf aan de gevolgen van een zware longontsteking. Amper 52 was de modeontwerper. Ze liet twee dochters achter: Rebekka en Epiphany Vanderhaegen.

Zij hebben het werk van hun moeder sindsdien voortgezet, maar daaraan komt binnenkort een einde. Het domein waar Tilley woonde, is verkocht en binnenkort vertrekken de beide zussen naar het buitenland.

"De voorbije 5 jaar waren we gefixeerd op het voortzetten van haar werk", zegt Rebekka vanavond in "Van Gils & Gasten". "Nu pas is er tijd en plaats voor emotie. Het was onze redding om dat werk te hebben, maar langs de andere kant was het soms een beperking."

"Het was een overlevingsinstinct", vult Epiphany aan. "Als leeuwinnen zijn we erop gesprongen. We wilden het fantastisch doen. Eigenlijk was er geen ruimte voor iets anders. Het waren 5 bewogen jaren met veel ups-and-downs. Een stevige leerschool met veel mooie momenten, maar ook veel emotionele momenten."

"Kleren maken was voor ons een studie", zegt Rebekka. "We zijn wel opgevoed in de wereld van de mode, maar het is toch iets anders als je er plots wordt ingesmeten. Mijn zus was wel al met lingerie bezig en ik ben fotograaf dus we hadden wel de creativiteit, maar mode was toch een ander vak."

Wereldreis

Binnenkort gaan Rebekka en Epiphany elk hun eigen weg. "Ik ga een wereldreis maken", zegt Epiphany. "Ik ga delen van Azië bezoeken, maar ook Nieuw-Zeeland en de eilanden rondom."

"Ik blijf iets dichter bij huis en ga richting Italië. Als fotograaf werk ik altijd rond bepaalde thema's en momenteel ben ik veel met de klassieke schilderkunst en de grootmeesters bezig."

"We hebben ons de voorbije jaren zo aan elkaar vastgehouden en we zijn zo close geworden, dat we bijna siamees zijn", besluit Epiphany. "Om onze eigen identiteit terug te vinden, is het belangrijk om dat even los te laten. Maar we vinden wel een weg zodat we af en toe kunnen samenzijn."

Bekijk het integrale gesprek in "Van Gils & Gasten":

Meest gelezen