Ecolo-lid commissie-Kazachgate geviseerd door hackers

Ecolo is vorige week het slachtoffer geworden van een poging tot hacking. De partij heeft zo een bericht van RTBF bevestigd. De hackers viseerden meer bepaald kamerlid Georges Gilkinet - die ook lid is in de commissie-Kazachtgate. Volgens Ecolo lijdt het weinig twijfel dat de hacking gelinkt is aan het werk van Gilkinet in de commissie.

Via een zogenoemde phishing mail probeerden de hackers vorige week de toegangscodes te bemachtigen van de server van de elektronische mail van Ecolo. Eén partijmedewerker liet zich om de tuin leiden en gaf zijn wachtwoord in op het valse webmailplatform. De hackers konden op die manier urenlang de mailbox van de medewerker uitpluizen. 

Voor de partij staat het vast dat dit het werk is van professionals. "De hackers hadden zelfs een valse website gemaakt die sterk leek op onze webmail", verduidelijkt Vincent Van Osta, IT'er van Ecolo. 

"Georges Gilkinet duidelijk geviseerd"

Uit analyses blijkt dat de hackers specifiek zochten op de trefwoorden "Gilkinet" en "Anticor" - een organisatie die de strijd aanbindt tegen corruptie en het Kazachgate-dossier nauwgezet opvolgt. Volgens Ecolo lijdt het weinig twijfel dat de hacking gelinkt is aan het werk van Gilkinet in de commissie-Kazachgate. "Georges Gilkinet was duidelijk het doelwit van deze hypergesofisticeerde aanval."

De onderzoekscommissie neemt de wet op de verruimde minnelijke schikking, de zogenoemde afkoopwet, onder de loep. Ze onderzoekt hoe die tot stand gekomen is, wat de invloed geweest is van de rijke Oezbeekse zakenman Chodiev en of er sprake is van corruptie. 

"We zitten in Kazachgate, met opnieuw buitengewone methodes. Dit is een staatszaak, maar lijkt ook op een slechte politieroman", vertelt Gilkinet zelf aan RTBF.

"Du jamais vu"

"Du jamais vu", reageert Ecolo-covoorzitter Patrick Dupriez. "Deze gangstermethodes zijn absoluut onaanvaardbaar in een democratie." Volgens Dupriez past dit incident in een reeks van verschillende feiten. "Patokh Chodiev heeft een klacht ingediend tegen Gilkinet en tegen de voorzitter van de onderzoekscommissie. We vernamen een week geleden bovendien dat een inlichtingenagentschap in Amerika door Chodiev ingeschakeld is om onderzoek te doen naar Gilkinet", vertelt hij in een interview met RTBF.

De partij bekijkt of ze verder stappen gaat ondernemen en de Computer Crime Unit van de federale politie gaat inschakelen. 

Meest gelezen