Judofederatie: "Nieuwe feiten met alle ernst onderzoeken en waar nodig actie ondernemen"

"Alle nieuwe feiten zullen we met alle ernst, discretie en openheid opnieuw onderzoeken en waar nodig de juiste acties ondernemen." Zo reageert de voorzitter van de Vlaamse Judofederatie Kristof Van de Putte op de nieuwe onthullingen over seksueel grensoverschrijdend gedrag door trainers. Volgens criminologe Tine Vertommen hebben de getuigen nood aan een "veel krachtiger" signaal.

"Terzake" kon spreken met een ex-judoka die anoniem getuigde over een trainer die haar probeerde te kussen toen ze 13 was. Diezelfde coach werd door twee andere ex-judoka's eerder al beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag. De betrokken trainer kwam tien jaar geleden al eens in opspraak. 

Federatievoorzitter Van de Putte wil naar eigen zeggen alle betrokken partijen rond de tafel brengen en de feiten opnieuw bespreken. "Wij nemen alle zaken ernstig. Wij willen een voorbeeldfederatie en zijn. Wij zullen alle acties ondernemen die nodig zijn in dit dossier", aldus de voorzitter op de vraag of er ontslagen zullen volgen.

Volgens Van de Putte zijn er in het verleden overigens al maatregelen genomen, zoals sensibiliserende posters in de sportclubs. Gisteravond was er dan crisisberaad en daaruit kwam onder meer naar voren dat de federatie de atleten weerbaarder wil maken. "Maar we willen absoluut niet de bal in het kamp van de atleet leggen", verduidelijkt de voorzitter van de Judofederatie.

"Er zijn heel wat initiatieven besproken. De komende dagen, weken en maanden gaan we die concretiseren. Wat betreft het weerbaarder maken, is het zo dat wij jonge sporters helpen om grensoverschrijdend gedrag te herkennen en om daarmee naar een orgaan te stappen. Wij nemen de verantwoordelijkheid op ons om hen te begeleiden."

(lees verder onder video)

"Reactie Judofederatie is veel te weinig"

Criminologe Tine Vertommen (Universiteit Antwerpen) bestudeert al jaren grensoverschrijdend seksueel gedrag in de sportwereld. Volgens haar is de reactie van de Judofederatie traag en niet krachtig genoeg. "De melders hebben een veel krachtiger signaal nodig om te voelen dat hun verhaal erkend worden en dat er echt iets mee zal worden gedaan. De reactie uit de Federatie is nu even afwachten en bekijken. Dat is op dit moment voor de melders veel te weinig."

Vertommen vindt het ook geen goed signaal dat men de atleten "weerbaarder" wil maken. "Laat ons realistisch zijn: als collega-coaches en het bestuur de betrokken trainers er niet op konden aanspreken en het gedrag terugdringen, moeten we dat dan verwachten van minderjarige sporters?" 

Seksueel grensoverschrijdend gedrag gebeurt overigens in alle sporten, aldus criminologe Vertommen. Volgens haar is er nood aan heel beleidsraamwerk. "Dat is nu al voor handen, maar het wordt onvoldoende in de praktijk geïmplementeerd. Minister Muyters (Vlaams minister van Sport, N-VA) heeft gekozen voor de softe aanpak: hij biedt maatregelen aan en stimuleert het. Maar niets is verplicht."

Meest gelezen