Kopenhagen pakt fietsfiles aan met dynamische informatieborden

De Deense hoofdstad Kopenhagen installeert binnenkort vijf dynamische informatieborden om het fietsverkeer in de stad in goede banen te leiden. Het gaat om een wereldwijde primeur.

"We hebben behoefte aan betere informatie voor het toenemende aantal fietsers die jammer genoeg op vele plaatsen moeten vechten voor een plaatsje op het fietspad", zegt viceburgemeester Morten Kabell. "Met de nieuwe informatieborden zullen de fietsers de mogelijkheid krijgen om een minder drukke route door de stad te nemen."

De vijf dynamische borden zullen 4,2 miljoen kronen (565.000 euro) kosten en worden geïnstalleerd op plaatsen waar er veel fietsverkeer is. Ze zullen allerhande informatie voor fietsers bevatten, waaronder suggesties om een minder drukke weg te kiezen.

Volgens een verkeersspecialist kunnen de borden het fietsende woon-werkverkeer een duw in de rug geven. "Het zal een verschil maken. Als er ergens een file is, dan kunnen de borden de mensen aanraden een andere weg te nemen. En we moeten toegeven dat we een fileprobleem hebben gezien het grote aantal fietsers in Kopenhagen."

Samen met Amsterdam is Kopenhagen een van de meest fietsvriendelijke steden in Europa.

Meest gelezen