Literatuurmuseum Den Haag verwerft eerste gedichten Gerard Reve

Het Literatuurmuseum in Den Haag heeft de eerste bekende dichtbundel van Gerard Reve verworven. Het gaat om een schriftje met tien gedichten die Reve op 16-jarige leeftijd schreef voor Christina Amende, een meisje op wie hij verliefd was.

Het Literatuurmuseum in Den Haag heeft de eerste bekende dichtbundel van Gerard Reve verworven. Het gaat om "10 versjes van Gerard Cornelis van het Reve aan Christina Amende". Reve schonk de dochter van vrienden van zijn ouders de bundel toen hij 16 jaar was in 1940.

In de bundel staat ook een huwelijksaanzoek, maar dat wees de jonge vrouw af. Na het overlijden van Christina Amende in 2007 werd de dichtbundel al eens te koop aangeboden aan het Literatuurmuseum in Den Haag, maar het museum wou geen 35.000 euro besteden aan het werk.

Het Literatuurmuseum heeft "10 versjes van Gerard Cornelis van het Reve aan Christina Amende" nu voor een schappelijke prijs gekocht. Het museum wil niet zeggen hoeveel er werd betaald.

Gerard Reve (1923-2006) is een van de belangrijkste naoorlogse schrijvers in het Nederlandse taalgebied. Zijn bekendste werk is "De avonden" uit 1947.

Meest gelezen