Matteo Simoni lyrisch over jeugd op internaat: "Ik stuur mijn eigen kinderen erheen"

Enkele bekende Vlamingen die op een internaat hebben gezeten, zetten hun schouders onder een campagne van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen om deze onderwijsvorm te promoten. Op YouTube vertellen onder meer Matteo Simoni, Clara Cleymans en Jannes Coessens over hun tijd op het internaat.

Het hielp in de vorming van hun persoonlijkheid, het bracht structuur in hun leven, het leerde hen samenleven met leeftijdgenoten en ze hielden er vrienden voor het leven aan over: het internaat, zo zeggen enkele bekende Vlamingen in koor in een reeks video's van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen waarmee dit onderwijsnet het internaat wil promoten.

Onder meer de acteurs Matteo Simoni, Clara Cleymans en Jannes Coessens (Stan Van Damme in "Thuis") getuigen vol lof over hun tijd in het internaat (zie video's onder). "Ik denk dat ik mijn eigen kinderen erheen stuur", zegt Simoni. "Ik heb mijn allerbeste tijd op het internaat meegemaakt en mijn beste vrienden heb ik daar leren kennen", vult Cleymans aan. Coessens zit momenteel nog op het internaat en is vooral blij dat hij daar in een sociale omgeving vertoeft, zo zegt hij.

"Het beste bewaarde geheim van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen"

Directeur-generaal Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen heeft de campagne vandaag voorgesteld in het internaat Regina Caeli in Dilbeek. Hij kondigde in een beweging aan dat hij daar de nacht zal doorbrengen.

Volgens Boeve zijn internaten "het beste bewaarde geheim" van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen. "Ze bieden fysieke en emotionele veiligheid, ze zijn goed voor de persoonlijke en sociale ontwikkeling van de leerlingen en ze spelen een rol in de overdracht van waarden en normen."

"Mijn restaurant"

Het Katholiek Onderwijs Vlaanderen telt 99 internaten in Vlaanderen en Brussel: 43 in West-Vlaanderen (met 3.440 leerlingen in 2016), 22 in Oost-Vlaanderen (1.725 leerlingen), 14 in Limburg (880 leerlingen), 11 in het aartsbisdom Mechelen-Brussel (737 leerlingen) en 9 in Antwerpen (876 leerlingen).

In totaal gaat het dus om 7.658 scholieren die in het lager en middelbaar onderwijs van het vrije net in het lopende schooljaar intern zijn. Een cijfer dat ongeveer constant is gebleven sinds 2002, met een opmerkelijke piek van 8.472 internen in 2010. Dat was mogelijk een effect van kookprogramma's als "Mijn restaurant" die een stormloop op kokschoolinternaten veroorzaakten.

Meest gelezen